Xesús Manuel Suárez, en una imatge d'arxiu | @bbnnbizkaia

Pastors evangèlics sense pensió: un greuge per a la reputació internacional d’Espanya 

LU

La reputació internacional d’Espanya està en joc a causa del silenci davant la discriminació que pateixen els pastors evangèlics, que en arribar a l’edat de jubilació no poden cobrar la pensió. Això és el que denuncia Xesús Manuel Suárez, secretari general de l’Aliança Evangèlica Espanyola (AEE), en una entrevista amb Protestante Digital.

Una observació que coincideix amb la que ja va fer, ara fa gairebé quatre anys, el Consell de Drets Humans de l’ONU. Els pastors que van treballar durant la dictadura franquista, ho van fer sense cotitzar, donat que el règim considerava il·legítima la seva feina. Per això, avui, queden exclosos del sistema de pensions públiques.

Suárez entén que aquest fet es va donar en un context anòmal, típic d’una dictadura. El que més el preocupa, però, és que la situació s’hagi estès fins la democràcia actual. “Els dies de la dictadura van ser difícils per a tots, alguns dels meus companys van ser torturats, empresonats, va ser una època de por, i a la por es va afegir l’estigmatització social, la negació de drets i les dificultats econòmiques”, recorda Suárez.

Imatge del documental ‘Protestants, la història silenciada’.

Qüestions pendents de la Transició

Després d’aquest temps, va arribar la Transició que prometia una democràcia en què es garantissin els drets i les llibertats de tothom. Tanmateix, en plena democràcia, encara queden qüestions pendents. “Un govern democràtic no es pot permetre no finalitzar la Transició, ja no es tracta només que els pares evangèlics estiguem dolguts amb Espanya, tot això resulta una xacra que debilita la democràcia de tots”, descriu Suárez.

I això, no només es creu en l’àmbit espanyol. L’AEE, per mitjà de l’Aliança Evangèlica Europea, ha pogut presentar la situació d’aquests pastors sense pensió a Brussel·les, a la Unió Europa. Diversos països s’han mostrat receptius i han acollit, amb preocupació, la causa que defensa l’AEE. “La pressió política internacional és eficaç perquè tots els governs són molt sensibles a la imatge pública que donen, i la imatge que està donant l’administració espanyola, en aquest sentit, és dolenta”, resumeix Suárez.

L’AEE defensa el reconeixement de drets i de llibertats, i per tant considera injustificable que Espanya encara no hagi permès que els pastors evangèlics jubilats puguin gaudir de la seva pensió. “El primer que fem davant d’injustícies com aquesta és aixecar la veu, després defensem totes les iniciatives jurídiques i administratives que vetllen pels drets i llibertats democràtiques”, assegura Suárez. Aquest tarannà forma part de l’ADN de l’Aliança i de la identitat dels protestants que sempre s’han pronunciat en contra de qualsevol tipus de discriminació.

Xesús Manuel Suárez, secretari general de l’Aliança Evangèlica Espanyola. | Protestante Digital

“El problema no vol ser gestionat ni per uns ni pels altres”

Per al secretari general de la AEE és difícil comprendre que cap govern democràtic sàpiga resoldre la situació. “Veus, en vint anys, el PP i el PSOE sembla que sí que s’han posat d’acord en algunes coses, i el nostre cas seria un, perquè el tema no vol ser gestionat ni per uns, ni pels altres”, ironitza Suárez.

El govern d’Espanya diu que defensa els col·lectius minoritaris, es mostra contrari a qualsevol tipus de discriminació, promou la visibilització de la diversitat en el seu territori, però segons assegura Suárez, la comunitat evangèlica de moment no ha trobat el reconeixement del govern. “El panorama en el qual ens trobem s’hauria de reparar no només amb diners, que són pocs, sino també tornant-nos la imatge pública”, demana Suárez.

El secretari general creu que Espanya continua donant l’esquena a l’Església evangèlica, a la qual convida a fer passes endavant per tenir més pes polític, més presència. “Potser els evangèlics tenim un concepte equivocat de respecte a les autoritats, no ens hem de sotmetre acríticament a tot el que ens diuen, de vegades és necessari plantar-se, com ho va fer l’apòstol Pau quan el van empresonar”, declara Suárez, que demana una defensa respectuosa i ferma amb els drets negats.

Escriu el teu comentari

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

El més llegit d'aquesta setmana