Catalunya consolida la seva diversitat religiosa amb 7.620 centres de culte actius i estables

cropped-fav.png
Catalunya, diversitat religiosa.
Culte en l'església evangèlica de Rubí.

El panorama de religions de Catalunya es manté estable amb un total de 7.260 centres de culte consolidats que representen 14 confessions principals i altres de més minoritàries. Així ho revela la recent actualització, amb dades del 2024, del Mapa religiós impulsat per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat.

Segons l’estudi, presentat aquest dimecres, l’Església catòlica continua sent la confessió majoritària al país, amb 5.665 centres, que representen gairebé el 80 % del total dels centres de culte. La majoria d’espais cristians no catòlics de Catalunya són esglésies evangèliques o protestants (889), mentre que l’islam és la tercera confessió més representada, amb un total de 326 oratoris. Els Testimonis Cristians de Jehovà, amb 112 sales del regne, se situen en la quarta posició entre les confessions religioses amb més presència a Catalunya.

Religions com el budisme, les esglésies orientals, l’hinduisme, l’Església adventista del setè dia, la fe bahá’í i el judaisme, entre d’altres, mantenen una presència arrelada al territori, tot i tenir menys seguidors.

Segons Afers Religiosos, aquestes dades permeten arribar a la conclusió que la diversitat religiosa es consolida al territori, amb comunitats que es mantenen estables institucionalment i que gaudeixen d’una creixent visibilitat. A més a més, les religions promouen una funció social rellevant ja que els centres de culte són espais de cohesió social, especialment per a persones immigrants.

L’organisme també destaca que aquest panorama divers continua afavorint iniciatives de diàleg i cooperació entre les confessions que compten amb una trajectòria important al país. En aquest punt, es fa constar que aquesta col·laboració s’ha incrementat en les darreres dècades arreu del territori i, en molts casos, amb el suport de les administracions.

Dades obertes i accés públic

Les dades del Mapa religiós de Catalunya estan publicades al web de la Direcció General d’Afers Religiosos i disponibles en format obert al portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya. Aquesta publicació respon al compromís de la Generalitat de Catalunya amb la transparència, la reutilització de la informació pública i el govern de la dada.

Evolució del Mapa religiós

Des de la seva primera edició l’any 2004, el Mapa religiós de Catalunya ha reflectit una transformació profunda i dinàmica del paisatge religiós del país. Tot i que la presència de diverses confessions a Catalunya és centenària, en les darreres dècades s’ha produït un augment significatiu de la diversitat religiosa, impulsat principalment per la immigració i, en alguns casos, per conversions de persones autòctones.

Malgrat aquest creixement, les dades dels darrers anys mostren una tendència a l’estabilització en el nombre de centres de culte en conjunt, amb un creixement sostingut però desaccelerat dels centres de culte evangèlics i islàmics. Aquesta estabilitat indica una consolidació de les comunitats religioses de les confessions minoritàries i una adaptació progressiva al context social i institucional català.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia