La Fundació Escola Cristiana impulsa l’ús “segur i crític” de la intel·ligència artificial als centres educatius

cropped-fav.png
Grup d'Experts en l'àmbit digital de la FECC en una de les sessions de treball sobre la intel·ligència artificial I FECC
Grup d'Experts en l'àmbit digital de la FECC en una de les sessions de treball I FECC

La Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) ha presentat un nou document amb recomanacions específiques per a l’ús responsable de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit educatiu. Aquestes orientacions, amb les quals ja han començat a treballar alguns centres, s’adrecen als diferents agents de la comunitat educativa —docents, equips directius, personal d’administració i serveis (PAS), alumnat i famílies— i han estat elaborades pel Grup d’Experts en l’àmbit digital de la mateixa entitat.

El text amplia el Protocol marc d’ús responsable de la IA, que la FECC va donar a conèixer el 21 de març de 2025. Si aquell document establia els fonaments ètics, legals, pedagògics i estructurals per a la integració de la IA als centres educatius, ara el focus se situa en traslladar aquests principis a l’acció quotidiana i pràctica dels centres, amb una mirada específica per a cada col·lectiu implicat.

Eixos per al tractament de la IA

La proposta es fonamenta en sis grans eixos definits al protocol original: valors de la FECC, benestar i privacitat, pensament crític, impacte social i mediambiental, ciberciutadania i ús com a eina d’aprenentatge. A partir d’aquests pilars, es desenvolupen recomanacions concretes que poden adaptar-se a les realitats diverses dels centres educatius cristians.

Les recomanacions de la FECC, sobre l'ús de la Intel·ligència artificial, es fonamenten en 6 eixos I FECC
Infografia: recomanacions sobre l’ús de la Intel·ligència artificial, es fonamenten en 6 eixos I FECC

El document també vol esdevenir una eina de planificació estratègica i reflexió pedagògica. Per aquest motiu, es presenta des d’una doble perspectiva: d’una banda, recull orientacions concretes segons el paper de cada membre de la comunitat; de l’altra, reorganitza aquestes aportacions en funció dels eixos clau del protocol per tal d’afavorir una comprensió transversal i coherent.

Lluny de tenir un caràcter normatiu o tancat, les recomanacions es conceben com una eina dinàmica, útil i en constant evolució, per la qual cosa seran revisades i ampliades a mesura que es posin en pràctica. La FECC pretén, amb aquest enfocament, promoure una cultura digital crítica, segura i responsable dins les escoles adherides a la seva xarxa.

Pel que fa a les famílies, el document recomana accions com acompanyar els fills en la construcció de la seva identitat digital, fomentar el diàleg sobre l’ús dels dispositius —especialment els que incorporen IA—, i garantir la privacitat mitjançant configuracions adequades i l’ús de filtres o controls parentals quan sigui oportú.

Intel·ligència artificial. | Gerd Altmann – Pixabay

Grup d’experts de les escoles en l’àmbit digital

El Grup d’Experts en l’àmbit digital forma part d’una iniciativa més àmplia impulsada per la FECC durant el curs 2024-2025, que preveu la creació de quatre grups de treball en l’àmbit pedagògic —comprensió lectora, matemàtiques, digitalització i sistemes d’indicadors de centre— i dos més en l’àmbit de la identitat i missió —identitat curricular i cura de les persones. Aquests grups tenen com a objectiu proporcionar referents sòlids i recursos pràctics per ajudar els gairebé 400 centres educatius adherits a la FECC a afrontar els reptes educatius actuals.

El grup està coordinat per Miquel Àngel Prats, mestre, psicopedagog i doctor en Pedagogia per la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. El grup està format per Montse Ballestero (FEDE), Joan Calvo (Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret), Òscar de Paula (FEDAC), Montse Jiménez (Vedruna), Christian Negre (Escola Pia), Santi Serrano (Smart School) i Susana Tuset (Fundació Sagrat Cor-Sarrià).

Format per professionals amb experiència en docència, direcció de centres i recerca universitària, l’equip busca repensar el paper de la tecnologia i la intel·ligència artificial en el sistema educatiu, promovent-ne una integració crítica, inclusiva i coherent amb els valors de l’escola cristiana. Els materials elaborats per aquests grups es compartiran amb els centres a través de formacions, jornades i espais d’intercanvi per facilitar-ne l’adaptació a cada realitat educativa.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

[sibwp_form id=2]