Un dels últims serveis concedits a l’Església catalana per part del papa Francesc va ser, durant la passada Setmana Santa, la signatura del decret que reconeix les virtuts heroiques de l’arquitecte Antoni Gaudí —declarat venerable, d’aquesta manera, el passat 14 d’abril. Aquesta va ser una fita que esperonava les principals arxidiòcesis que s’hi veien directament implicades —les de Barcelona i Tarragona— a celebrar un agraïment públic i col·lectiu un cop passats els intensos dies de la setmana més important per al cristianisme, però la inesperada mort del pontífex argentí deixava en un segon pla qualsevol afer eclesial.
Finalment, aquest pròxim diumenge 25 de maig, a les set de la tarda, la ciutat de Reus, bressol de ‘l’arquitecte de Déu’, podrà recollir el guant amb la celebració d’una missa en acció de gràcies. Serà a l’església prioral de Sant Pere Apòstol, on Gaudí va ser batejat, i estarà presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el prior del temple, Joaquim Fortuny, tal com han revelat fonts de l’Església catalana al Diari de Tarragona.
L’acte, en què s’espera la presència de personalitats de la política tarragonina, també voldrà revifar l’emoció entre els fidels de la capital del Baix Camp, truncada per la desaparició de Francesc, per “continuar desitjant i somiant” un camí cap a la canonització que, com reconeix a Flama el bisbe auxiliar de Barcelona i membre de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, David Abadías, seria “un regal per a l’Església catalana en conjunt”. “Un regal que ens hauria alegrat molt si ens l’hagués concedit el papa Francesc —afegeix el prelat—, però que ens generarà la mateixa satisfacció si és definit per Lleó XIV”.

“Quan un papa signa un decret, allò és eternament vàlid”
Així serà com setze dies abans de commemorar-se el noranta-novè aniversari de la mort de l’inspirador de la basílica de la Sagrada Família, la seva ciutat d’origen podrà evidenciar el que és un sentiment generalitzat, dirigit al nou pontífex, envers el camí de l’arquitecte cap a la santedat. “Per bé que el papa que va arrencar tot aquest projecte ja no hi sigui”, com manifesta el teòleg, biblista i expert en l’obra de Gaudí, Armand Puig, “quan un pontífex signa un paper, allò és vàlid eternament, per la qual cosa no hi haurà cap problema, mentre es continuen esperant els dos miracles, per assolir un objectiu com aquest, és a dir, el de la canonització”.