Retrat del Pare Omar Sotelo I Israel González

Omar Sotelo: “La relació entre López Obrador i l’Església mexicana ha estat aspra i distant”

WhatsApp Image 2023-10-05 at 08.56.15

“Mèxic està preparat per a tenir una presidenta dona”. Ho diu convençut a Flama el sacerdot Omar Sotelo Aguilar (Ciutat de Mèxic, 1968), director des de fa dues dècades del Centro Católico Multimedial, un dels principals centres de pensament i recerca catòlics d’Amèrica Llatina.

Sotelo, religiós paulí i Premi Nacional de Periodisme a Mèxic (2017) per les seves recerques sobre la violència contra el clergat al país asteca, comparteix la seva visió sobre la conjuntura social i política mexicana davant les pròximes eleccions presidencials i legislatives del 2 de juny.

Segons dades recol·lectades pel Centro Católico Multimedial, almenys 9 sacerdots han estat assassinats, enmig d’un clima de creixent inseguretat ciutadana a Mèxic, amb 171 mil assassinats des de l’arribada a la presidència d’Andrés Manuel López Obrador, l’1 de desembre de 2018.

El pare Sotelo, coordinador del llibre Tragedia y crisol del sacerdocio en México (2021) destaca que els mexicans estan reclamant en l’actual procés electoral, a la classe política, el retorn de “la seguretat i la tranquil·litat” enfront de la violència que fueteja el país.

De quina manera arriba Mèxic a aquestes eleccions generals del pròxim 2 de juny?

La situació actual de Mèxic davant les eleccions del 2 de juny, és d’una gran incertesa. El creixement del crim organitzat, l’extrema violència en algunes regions del país, la migració i la polarització en la ciutadania, són només alguns dels grans temes que fan d’aquestes eleccions una situació una mica especial.

El president López Obrador va arribar fa gairebé 5 anys al Palau Nacional amb moltes promeses de canvi social. Al seu entendre, què ha pogut complir i que s’ha quedat aturat aquests anys?

És una pregunta que difícilment es pot contestar breument, no obstant això, podem dir que hi ha hagut punts positius com l’estabilitat econòmica, el creixement en alguns sectors empresarials, les relacions internacionals sòlides amb algunes regions del món.

D’altra banda, la creixent violència, l’apoderament del crim organitzat, l’augment de la migració, l’enorme augment en desaparicions forçades, la militarització del país entre altres temes socials, han deixat un Mèxic polaritzat i temorós al final d’aquest sexenni.

Actual president a Méxic, Andrés Manuel López Obrador I Eneas de Troya, Flickr

Mèxic continua presentant uns nivells alts d’inseguretat ciutadana, que ni López Obrador ha pogut reduir en aquests anys. Fins a quin punt aquesta violència pot afectar el desenvolupament de les eleccions generals i l’estat de la democràcia a Mèxic?

El tema de la violència a Mèxic, que no és únic d’aquest sexenni, sens dubte marcarà les pròximes eleccions del 2 de juny, així va passar també amb els períodes de Felipe Calderón i Enrique Peña Nieto. La ciutadania està cansada i té por, i sens dubte buscarà una opció que torni a les famílies mexicanes la pau i la tranquil·litat, absents ja fa temps.

Com han estat, en línies generals, les relacions entre l’Estat mexicà i l’Església catòlica mexicana?

Una de les característiques d’aquest govern és que ha estat molt parc i distant amb l’Església catòlica, especialment. Encara que hi ha hagut tolerància, podem dir que durant el sexenni de López Obrador, el nivell de fustigació i crítica al treball de l’Església catòlica ha estat evident. En poques paraules, la relació ha estat, encara que amb matisos, aspra i llunyana.

El Centro Católico Multimedial, que vostè dirigeix, ha denunciat que Mèxic és un dels països més perillosos per a exercir el sacerdoci. Quina ha estat la reacció de l’Església davant d’aquesta ona creixent de violència que comença a afectar els clergues?

La nostra Església no és aliena a aquest lamentable fenomen de la violència i sap que molts sacerdots a Mèxic pateixen fustigació, amenaces i inseguretat. Aquest context ha fet que com a creients aixequem la veu exigint seguretat i pau per a tots els ciutadans del país. Així ho ha demostrat amb la creació del moviment “Diàlegs per la Pau“, en els quals ha convidat als actors polítics, socials i intel·lectuals del país al compromís de la construcció de la seguretat i de la pau a Mèxic.

Església a Coyoacán, Méxic I Jorge Charcot, Pixabay

Fa unes setmanes, l’episcopat mexicà va alertat sobre la desaparició del bisbe Salvador Rangel Mendoza. Es va advertir que el prelat va patir tortura i l’anaven a assassinar, però les autoritats eclesiàstiques s’han abstingut de presentar una denúncia formal per aquests fets. Vostès en el CCM han arribat a dubtar que es tracti d’un segrest i apunten a una campanya de desprestigi contra ell. Qui podria estar darrere d’aquesta estratègia de descrèdit contra aquestes tasques de pacificació dutes a terme per monsenyor Rangel?

Evidentment, és un fet lamentable, en el qual sens dubte existeixen interessos, gens positius. Desacreditar la veu d’un pastor com a Salvador Rangel, qui treballat àrduament, durant molt de temps, per la pacificació de l’Estat de Guerrero, no deixa dubte al fet que la difamació de la qual ha estat objecte, no només cerca desacreditar la veu d’un pastor, sinó la de tota una institució. Així treballen algunes faccions del crim organitzat, que no són només narcotraficants, vull aclarir.

Passem ara a les eleccions generals, les dues principals opcions polítiques que es presenten estan encapçalades per dones. Fins a quin punt —en un país encara marcat pel masclisme i els feminicidis— aquest procés electoral pot incidir positivament en la participació activa de les dones en la vida política de Mèxic?

Mèxic està preparat per a ser governat per una dona, tot i els lamentables fenòmens del feminicidi i el masclisme —no només a Mèxic. Aquests fets no seran obstacle perquè la figura presidencial, possiblement exercida per una dona, marqui per al nostre país la possibilitat d’una nova era en l’esdevenir històric de la nostra societat.

En aquestes eleccions generals, hem vist una forta mobilització, tant de la població que dona suport al projecte polític del president López Obrador, com d’aquells que se li oposen i veuen algunes de les seves reformes amb preocupació. Quin ha estat el paper de la societat civil organitzada en aquest període electoral?

Considero que la societat civil al Mèxic modern ha madurat, és crítica i propositiva. Enfront de les eleccions actuals, crec que el vot de la ciutadania serà molt madur.

Guanajuato, sissena ciutat més poblada a Méxic I maneph9, Pixabay

L’Església va convidar els candidats presidencials a un pacte per la pau que demanava a les plataformes polítiques atendre la situació de drets humans, enfortir l’autonomia de la justícia i la retirada gradual de la militarització. Fins a quin punt aquesta iniciativa ha tingut ressò en els candidats presidencials?

No ho sé amb certesa, però sí que puc assegurar que les candidatures actuals no són indiferents als moviments socials en els quals participa l’Església. Com esmentava abans, avui, la societat mexicana és crítica i proactiva. És analítica i bel·ligerant. Per tal motiu, crec que les candidatures hauran de ser molt properes i afins a una societat necessitada d’accions que responguin amb fets reals a les seves necessitats.

Quines, al seu judici, hauran de ser les prioritats del pròxim mandatari que arribi a Palau Nacional?

Recobrar un Mèxic de pau i seguretat. Només així, Mèxic podrà construir per a cada ciutadà un futur pròsper.

Escriu el teu comentari

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

El més llegit d'aquesta setmana