Lleó XIV: “Matar de fam a la població és una forma molt barata de fer la guerra”

cropped-fav.png
Infants i joves de Gaza corren a buscar aliments I @UNRWA

El papa Lleó ha denunciat aquest dilluns 30 de juny l’ús de la fam com a arma de guerra i el desviament dels recursos financers i tecnològics de l’objectiu d’erradicar la pobresa. Ho ha fet en un missatge en espanyol a la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, que enguany celebra el 80 aniversari de la seva fundació i que del 28 de juny al 4 de juliol es reuneix en la 44 sessió de la Conferència, el seu màxim òrgan de govern. 

Dirigint-se al director general, Qu Dongyu, i a tots els participants, el papa Lleó XIII adverteix en el document de la gravetat del nou front de conflictes armats oberts i dels atacs de grups civils armats que incendien terres, roben bestiar i bloquegen ajudes per a “controlar poblacions senceres i indefenses” o els atacs militars contra les xarxes de proveïment d’aigua i les vies de comunicació.

“Això condueix al fet que ingents quantitats de persones sucumbeixin al flagell de la inanició i morin, amb l’agreujant que, mentre els civils sucumbeixen per la misèria, les cúpules polítiques engreixen amb la corrupció i la impunitat”, sentencia el pontífex en la missiva.

Recursos desviats de l’objectiu

El papa Lleó recorda que, en aquesta època de “polarització de les relacions internacionals” a causa de les crisis i els conflictes, “els recursos financers i les tecnologies innovadores es desvien de l’objectiu d’erradicar la pobresa i la fam en el món per a ser utilitzats, en canvi, en la producció i el comerç d’armes”. D’aquesta manera, s’alimenten “ideologies qüestionables” i es “refreden les relacions humanes”, destaca el papa; tot això, afegeix, “devalua la comunió i allunya la fraternitat i l’amistat social”.

“Mai ha estat tan inajornable com ara que ens convertim en artesans de la pau treballant per a això pel bé comú, per la qual cosa afavoreix a tots i no solament a uns pocs, d’altra banda, sempre els mateixos. Per a garantir la pau i el desenvolupament, entès com la millora de les condicions de vida de les poblacions que sofreixen la fam, la guerra i la pobresa, són necessàries accions concretes, arrelades en plantejaments seriosos i amb visió de futur”.

Un dels majors desafiaments del nostre temps

En aquesta perspectiva, Lleó XIV encoratja el treball que la FAO porta terme diàriament per a “buscar respostes adequades al problema de la inseguretat alimentària i de la malnutrició, que continua representant un dels majors desafiaments del nostre temps”. “L’Església encoratja totes les iniciatives per a posar fi a l’escàndol de la fam en el món”, sentencia el papa, referint-se a l’Evangeli de la multiplicació dels pans i els peixos amb el qual Cris va mostrar que “la clau per a vèncer la fam està més en el fet de compartir que en l’acumulació cobejosa”.

“Alguna cosa que potser avui hem oblidat perquè, encara que s’hagin fet alguns passos rellevants, la seguretat alimentària mundial no deixa de deteriorar-se, la qual cosa torna cada vegada més improbable la consecució de l’objectiu de ‘Fam zero’ de l’Agenda 2030. Això significa que estem lluny que es compleixi el mandat que va donar origen en 1945 a aquesta institució intergovernamental”, alerta.

La fam com a arma de guerra

Avui, de fet, apunta el bisbe de Roma, “hi ha persones que pateixen cruelment i desitgen ardentment que les seves moltes necessitats siguin satisfetes». I “sabem çbé que no poden resoldre’ls sols”. El que fa que la tragèdia constant de la fam i la malnutrició generalitzades en molts països sigui “encara més trist i vergonyosa” és la constatació que, “encara que la terra és capaç de produir prou aliment per a tots els éssers humans, i malgrat els compromisos internacionals en matèria de seguretat alimentària, és deplorable que tants pobres del món continuïn mancant del seu pa de cada dia”, denúncia el papa Lleó XIV. A més, en aquesta època de conflicte, presenciem “amb consternació” l’“injust ús de la fam com a arma de guerra”.

“Matar de fam a la població és una forma molt barata de fer la guerra. Per això avui, quan la majoria dels conflictes no els lliuren exèrcits regulars sinó grups de civils armats amb pocs recursos, cremar terres, robar bestiar, bloquejar l’ajuda són tàctiques cada vegada més utilitzades pels qui pretenen controlar a poblacions senceres inermes”, reconeix el pontífex, que al final del missatge recorda que “la Santa Seu
estarà sempre al servei de la concòrdia entre els pobles i no es cansarà de cooperar al bé comú de la família de les nacions”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia