“La sensibilitat ecològica actual és una ocasió per recuperar el vincle amb la natura i viure l’any litúrgic”

jordpacheco
Jordi Pont, prevere i teòleg, a l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. | @unisantpacia

L’Ateneu Universitari Sant Pacià ha inaugurat aquest dijous 19 de setembre el curs acadèmic 2024-2025 a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. La cerimònia, com és habitual, ha estat presidida pel Gran Canceller de l’Ateneu, Joan Josep Omella, i el rector del centre, Joan Torra, que ha avançat les novetats del nou curs acadèmic. Els ha acompanyat el prevere i teòleg gironí Jordi Font, vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, que ha impartit una profunda reflexió sobre el rerefons estacional de l’any litúrgic, un tema que explora la connexió entre les estacions naturals i les festivitats cristianes.

Quins són els criteris principals per a l’elecció d’un tema en una lliçó inaugural?

El professor que imparteix la lliçó inaugural sol ser un especialista d’una disciplina teològica com teologia, filosofia o litúrgia. Pot triar un tema dins la seva especialitat. En aquest cas, el tema “Rerefons estacional de l’Any Litúrgic” sorgeix de la meva tesi doctoral a Roma, encara que l’he portat més enllà per abordar la seva rellevància actual.

Què ha volgut reflectir en la ponència?

Les festes jueves antigues, com la Pasqua o la festa de les Tendes, es basaven en esdeveniments cosmològics com les estacions, però també en fets històrics de la relació de Déu amb el poble d’Israel. El cristianisme recull aquestes tradicions, adaptant-les, com la Pasqua cristiana. Aquest rerefons estacional és present tant en les escriptures com en l’art, i es manté actualment en la litúrgia, per exemple, amb les témpores, que són pregàries per les collites.

“L’Església s’allunya d’un culte sotmès al curs de les estacions”, ha advertit Pont.

Com afecta la diferència d’estacions entre hemisferis en la litúrgia?

En l’hemisferi sud, les estacions són oposades. La Pasqua coincideix amb la tardor i Nadal amb l’estiu. Això fa que l’Església hagi de repensar com celebrar aquestes festivitats. El papa Benet XVI va escriure sobre com trobar elements pasquals a la tardor, per no dependre tant de les estacions en la celebració de la Pasqua.

Com ha canviat la societat i en quina mesura aquests canvis afecten la relació amb les estacions litúrgiques?

Abans, la societat era agrícola i estava molt vinculada a les estacions, cosa que facilitava lligar les festes religioses amb els cicles naturals. Avui en dia, amb la societat industrialitzada, la cosa ha canviat. No obstant això, la sensibilitat ecològica actual és una oportunitat per recuperar el vincle amb la natura i aprofitar-ho per viure l’any litúrgic.

Com estan vivint el procés en què està immers l’Ateneu Sant Pacià i que el portarà a convertir-se en la primera universitat de l’Església a Catalunya?

Ho vivim molt bé. Continuem tenint alumnes de diverses facultats, especialment de Llatinoamèrica i l’Àfrica. Tot això consolida el projecte de convertir-nos en facultat l’any vinent. El projecte ha anat creixent amb els anys, i amb el rector actual, Joan Torra, tenim moltes garanties d’èxit.

Quines perspectives tenen per al futur?

Estem a l’espera d’una valoració que es farà l’any que ve des de Roma, que decidirà si l’institut esdevé facultat. Si això passa, l’Ateneu es consolidarà com una universitat de l’Església a Catalunya, amb una quarta facultat que aportarà molt a la formació litúrgica.

Jordi Font ha llegit la lliçó inaugural del curs de l’Ateneu Sant Pacià. | @unisantpacia

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia