La mitra restaurada de Sant Oleguer: una relíquia única exposada per primer cop a la catedral de Barcelona

cropped-fav.png
Mitra restaurada de sant Oleguer. | Catedral de Barcelona

Aquest dijous 6 de març, coincidint amb la festivitat de Sant Oleguer, la Catedral de Barcelona exhibirà per primer cop al públic la mitra restaurada d’aquest sant que va ser bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona a inicis del segle XI. 

La mitra, capell litúrgic utilitzat pels bisbes en celebracions solemnes, estarà col·locada en una vitrina al costat del cos incorrupte, el cambril del sant, un espai dins la capella del Santíssim i de Sant Oleguer de la catedral de Barcelona que només es pot visitar el dia de la seva festivitat.

Extreta al segle XIV del sepulcre de sant Oleguer, aquesta és una de les peces tèxtils més antigues conservades a la catedral. És considerada una relíquia per haver estat en contacte amb el cos difunt del sant; a més, suposa un testimoni de l’herència medieval de Barcelona i de la seva riquesa patrimonial. 

La restauració, que ha sigut fruit d’un treball minuciós del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura, es va dur a terme el 2022 per poder formar part d’una exposició sobre la cultura normanda a la ciutat alemanya de Mannheim, al Reiss-Engelhorn-Museen. 

Canonitzat oficialment l’any 1675, Oleguer Bonestruga (Barcelona, 1060-1137) és considerat forjador espiritual i punt de referència col·lectiva a Catalunya. Nascut en el si d’una família noble, va ser prevere i canonge regular del capítol de la Catedral de Barcelona i després canonge regular de Sant Ruf d’Avinyó, amb residència al convent de Sant Adrià del Besòs.

També va ser conseller dels comtes Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV. L’any 1116, sota Ramon Berenguer III i el papa Pasqual II, va ser nomenat bisbe de Barcelona. Amb la conquesta de Tarragona, va ser investit arquebisbe de Tarragona, sense perdre la mitra barcelonina, i a partir d’aleshores va actuar com a metropolità amb plens drets, rebent a més, com a administrador eclesiàstic, els territoris de l’encara no restaurada diòcesi de Tortosa.

Oleguer era qui amb els grans papes i reformadors, com Gregori VII, Calixte II i els abats de Cluny, imposà una Reforma en l’Església, començant per les dues diòcesis catalanes que va liderar.

El sepulcre d’estil barroc de Sant Oleguer és obra dels escultors Francesc Grau i Domènec Rovira II. | Catedral de Barcelona

L’exposició serà una oportunitat única per admirar de prop aquesta insígnia episcopal venerada al llarg dels segles pels creients, que li han atribuït poders de sanació. L’horari de visita serà de 9.30 a 10.00, de 10.30 a 11.00, d’11.30 a 12.00 i de 12.30 a 17.45.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia