El santuari barceloní dedicat a la Mare de Déu de l’Ajuda, durant la presentació del llibre.

Es presenta al santuari de l’Ajuda el llibre ‘Passió per la Setmana Santa’, del caputxí fra Valentí Serra

cropped-fav.png
image_print

En el petit santuari barceloní dedicat a la Mare de Déu de l’Ajuda, al carrer Més Baix de Sant Pere, el dimecres 29 de març, els frares caputxins hi van celebrar l’acte de presentació del nou llibre de fra Valentí Serra de Manresa titulat Passió per la Setmana Santa (Edicions Morera), una “petita enciclopèdia” sobre les festes i tradicions de Quaresma, Setmana Santa i Pasqua.

L’obra va ser presentada per qui fou professora de l’autor, la historiadora i catedràtica de la Universitat de Barcelona, Dra. Maria Àngels Pérez-Samper i per l’expert folklorista i dinamitzador cultural Amadeu Carbó i Martorell. Ambdós coincidiren en posar de manifest el valor de la nova publicació caputxina que qualificaren d’una obra molt necessària, rica de continguts, que ens aproxima de manera seriosa, i alhora assequible a tota mena de lectors, un extens ventall d’aspectes relacionats amb el vessant popular del nucli més central de la fe cristiana: la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. 

Amb l’erudició i l’esperit divulgatiu que caracteritzen les obres de fra Valentí Serra, el llibre aporta una detallada informació dels historiadors antics sobre les pràctiques d’execució dels condemnats de l’Imperi romà, juntament amb una acurada descripció de les processons i les expressions populars entorn de la Setmana Santa —com el Rellotge de la Passió, el Viacrucis i les representacions teatrals de la Passió—, sense oblidar, com és costum en les darreres obres de l’autor, de descriure la gastronomia pròpia de Quaresma i Pasqua amb referències a les principals herbes remeieres dels dies de la Setmana Santa i de Pasqua.

L’acte fou introduït per una salutació adreçada pel custodi del santuari fra Felip Ramírez i pel director d’Edicions Morera, Norbert Tomàs i Bilbeny. A la presentació hi fou present fra Eduard Rey, ministre provincial dels caputxins acompanyat de fra Joseph i de fra Prince i d’una nombrosa assistència que omplia tot l’espai de la capella. Durant la seva intervenció, Fra Valentí Serra llegí un fragment de la carta que recentment li trameté des de Roma el ministre general de l’Orde, fra Roberto Genuin, adreçant-li una explícita exhortació a prosseguir, i a perseverar, en aquesta nova línia de recerca històrica de valorar la cultura immaterial per tal de “donar a conèixer els tresors d’espiritualitat i de cultura del nostre Orde Caputxí”. 

Finalment fra Valentí Serra agraí la presència de tants assistents a l’acte i la bona recepció del llibre Passió per la Setmana Santa, que pot ajudar a configurar una novadora proposta de representació iconogràfica de la creu —el més exacta possible— i que, alhora, sigui complementària a les representacions de la creu de caràcter teològic i devocional a què estem acostumats a veure en les nostres esglésies. Fra Eduard Rey acomiadà l’acte assenyalant la importància de la Passió de Crist, un fet que ha canviat la història del món i que segueix canviant la vida de moltes persones. 

Escriu el teu comentari