Girona commemora els 1050 anys del Beatus, joia única del patrimoni medieval europeu

cropped-fav.png
Una de les pàgines del Beatus de Girona I Catedral de Girona
Una de les pàgines del Beatus de Girona I Catedral de Girona

Avui, dimecres 16 de juliol de 2025, serà una jornada destacada per al patrimoni gironí: es commemoren els 1050 anys del Beatus de Girona, un manuscrit medieval que es conserva al Museu Tresor de la Catedral de Girona. El document, datat de l’any 975, conté el text de l’Apocalipsi acompanyat per comentaris del monjo Beatus de Liébana, elaborats al segle VIII.

El Beatus de Girona va ser fet al monestir de Tábara, a l’actual província de Zamora, i posteriorment traslladat a Girona. Es tracta d’una peça excepcional, molt ben conservada, que destaca tant pel seu contingut com per les seves característiques artístiques i materials.

Singuralitats del Beatus de Girona

Entre les raons que el fan tan valuós, destaca que està ben documentada la seva arribada a la Catedral de Girona. A més, és l’únic exemplar conegut que presenta il·lustracions fetes amb pigments i fulls de plata o or que ocupen una doble pàgina, un fet insòlit en el conjunt dels beatus conservats.

Aquest volum destaca també per la seva riquesa iconogràfica, ja que conté un nombre elevat d’il·luminacions en comparació amb altres manuscrits similars. Només li manca una pàgina per estar complet i, a Catalunya, només es conserva un altre beatus: el de la Seu d’Urgell.

El Beatus de Girona conté la representació gràfica més antiga de l’infern I Catedral de Girona

En l’àmbit de l’art medieval europeu, el Beatus de Girona també és únic per contenir la representació gràfica més antiga d’un infern. A més, el manuscrit està datat i inclou una crònica dels fets històrics del moment, fet que el converteix en una font documental rellevant.

Un altre aspecte excepcional és la seva autoria. El còdex està signat, i tot indica que una dona va participar en la seva elaboració. Aquesta dada converteix aquesta artista en la dona creadora documentada més antiga de Catalunya, i alguns estudiosos s’atreveixen a afirmar que podria ser també la més antiga d’Europa. Per últim, a l’hora de buscar inspiració, la pintora no es basa simplement en el seu estil propi, sinó que recorre a estils nòrdics com el celta, del sud com els àrabs i fins i tot bizantins.

L’emprenta cultural a la ciutat

“D’aquesta creativitat van sorgir dissenys tant espectaculars i rics com el de la bèstia de l’Apocalipsi, que ha generat fins i tot un personatge de la cercavila popular de la Fal·lera Gironina: el Beatusaure”, explica el director del museu Tresor de la Catedral, Joan Piña, en un comunicat de la Catedral de Girona i la Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona.

Piña destaca també que és un privilegi poder gaudir i contemplar encara avui dia d’un objecte tant delicat. I afegeix: “Això ha estat possible gràcies a generacions de canonges i arxivers que l’han procurat conservar i divulgar”. Finalment, convida “a tots els gironins i gironines a contemplar aquesta famosa peça, al mateix temps que recordem que compten amb l’entrada gratuïta a la Catedral i el seu museu”.

El Museu Tresor de la Catedral de Girona conserva notables obres d’art religiós, com ara el Beatus de Girona I Catedral de Girona

Amb la celebració dels 1050 anys del Beatus de Girona, la ciutat té l’oportunitat de redescobrir una de les obres del seu patrimoni cultural. Aquesta efemèride no només posa en valor la riquesa històrica i artística del manuscrit, sinó que també reforça el vincle entre el passat i el present, tot convidant la ciutadania a apropar-se al llegat que conserva i projecta el museu Tresor de la Catedral de Girona.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

[sibwp_form id=2]