El cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu, ha reiterat en nom del papa Lleó XIV la necessitat d’una “gestió local i global coordinada” de les noves tecnologies relacionades amb la intel·ligència artificial. Ho ha fet en un missatge adreçat la “Cimera AI for Good 2025“, que es du a terme actualment a Ginebra i és organitzada per la Unió Internacional de Telecomunicacions. En el text es reconeix la capacitat de la IA per dur a terme tasques amb “rapidesa” i “eficiència”, però es posa èmfasi en el fet que aquesta tecnologia no pot substituir el “discerniment moral” ni “la riquesa de les relacions autènticament humanes”.
Missatge íntegre llegit pel cardenal Parolin
En nom de Sa Santedat, el papa Lleó XIV, voldria fer arribar una salutació cordial a tots els participants de la Cimera AI for Good 2025, organitzada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), en col·laboració amb altres agències de les Nacions Unides i amb el suport del Govern suís. Atès que aquesta cimera coincideix amb el 160è aniversari de la fundació de la UIT, voldria felicitar tots els seus membres i personal pel seu treball i els seus esforços constants per fomentar la cooperació global amb l’objectiu de fer arribar els beneficis de les tecnologies de la comunicació a les persones d’arreu del món. Connectar la família humana mitjançant el telègraf, la ràdio, el telèfon, les comunicacions digitals i espacials presenta reptes, especialment en les zones rurals i de baixos ingressos, on aproximadament 2.600 milions de persones encara no tenen accés a aquestes tecnologies.
La humanitat es troba en una cruïlla, davant el potencial immens generat per la revolució digital impulsada per la intel·ligència artificial. L’impacte d’aquesta revolució és profund, ja que transforma àmbits com l’educació, el treball, l’art, la salut, la governança, l’àmbit militar i la comunicació. Aquesta transformació d’abast èpic exigeix responsabilitat i discerniment, per tal de garantir que la IA es desenvolupi i s’utilitzi per al bé comú, construint ponts de diàleg, fomentant la fraternitat i assegurant que serveixi als interessos de tota la humanitat.
A mesura que la IA és capaç d’adaptar-se autònomament a moltes situacions mitjançant decisions algorítmiques purament tècniques, és essencial considerar-ne les implicacions antropològiques i ètiques, els valors que hi estan en joc i els deures i marcs normatius necessaris per sostenir aquests valors. De fet, encara que la IA pugui simular aspectes del raonament humà i fer tasques específiques amb una velocitat i eficiència extraordinàries, no pot replicar el discerniment moral ni la capacitat d’establir relacions genuïnes. Per això, el desenvolupament d’aquestes tecnologies ha d’anar de bracet amb el respecte pels valors humans i socials, la capacitat de jutjar amb consciència clara i el creixement de la responsabilitat humana. No és casualitat que aquesta època d’innovació profunda hagi portat molts a reflexionar sobre què significa ser humà i quin és el paper de la humanitat en el món.
Tot i que la responsabilitat per l’ús ètic dels sistemes d’IA recau inicialment en aquells que els desenvolupen, gestionen i supervisen, també en són responsables aquells que els utilitzen. Per tant, la IA requereix una gestió ètica adequada i marcs normatius centrats en la persona humana, que vagin més enllà dels simples criteris d’utilitat o eficiència. En última instància, no hem de perdre mai de vista l’objectiu comú de contribuir a aquella tranquillitas ordinis —la tranquil·litat de l’ordre—, tal com l’anomenava sant Agustí (De Civitate Dei), i de fomentar un ordre més humà de les relacions socials, així com societats pacífiques i justes al servei del desenvolupament humà integral i del bé de la família humana.
En nom del papa Lleó XIV, voldria aprofitar aquesta oportunitat per encoratjar-vos a cercar una claredat ètica i a establir una governança local i global coordinada de la IA, basada en el reconeixement compartit de la dignitat inherent i les llibertats fonamentals de la persona humana. El Sant Pare us assegura de bon grat les seves pregàries en els vostres esforços en favor del bé comú.