El mite i la raó, protagonistes d’una jornada sobre Plató i el Concili de Nicea a l’ISCREB

cropped-fav.png
Conferències a l'ISCREB I @ISCREB, Gianluca D'Apuzzo

Aquest pròxim dissabte 10 de maig, el Seminari Conciliar de Barcelona acollirà dues activitats acadèmiques simultànies que seran organitzades per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) sota el títol “El mite i la raó”. Es tracta de dues propostes independents, però complementàries, que s’ofereixen gratuïtament a tots els públics que vulguin participar, d’una banda, en una jornada dedicada al Concili de Nicea, amb motiu dels 1.700 anys de la seva celebració, o, de l’altra, en una conferència centrada en el pensament de Plató i la relació entre el mite i el logos.

La jornada sobre el Concili de Nicea començarà a dos quarts de 10 del matí, a la sala d’actes, amb una benvinguda i una pregària, i continuarà amb la ponència de la professora Núria Montserrat, titulada “El Concili de Nicea, 1.700 anys després”. Farré reflexionarà sobre el vincle entre fe, poder i història, i, a les 11:30h, hi haurà una taula rodona sota el títol “Com ens interpel·la Nicea avui?”, amb les intervencions de Manu Andueza, Isabel Giménez, Màxim Muñoz i Carles Xavier Noriega. La cloenda i la pregària final tindran lloc a les 13:00h.

Paral·lelament, a les 10:00h, a l’Aula 3, es durà a terme la conferència filosòfica “Plató i els llenguatges de la veritat (el mite i el logos)“, a càrrec d’Antoni Bosch-Veciana, doctor en filosofia i especialista en l’obra de Plató. La sessió abordarà com el filòsof grec va combinar la narració mítica i el raonament racional en els seus diàlegs.

“Sembla que la filosofia hauria de parlar sempre amb el llenguatge rigorós de l’argumentació racional (que anomenem logos), Plató, per contra, se serveix igualment de narracions mítiques i, fins i tot, ell mateix en crea al llarg dels seus diàlegs”, assenyala Bosch qui podrà escoltar-se tant de manera presencial com en línia després d’inscriure’s a través del web de l’ISCREB.

Amb aquesta doble proposta, l’ISCREB es compromet amb la promoció del diàleg interdisciplinari entre la filosofia, la teologia i la història. Tant el pensament de Plató com la reflexió entorn del primer concili ecumènic ofereixen oportunitats per repensar qüestions que travessen la condició humana, tal com apunten els organitzadors d’aquestes activitats.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia