Xabier Gómez: “El proïsme no es defineix per la sang ni per la nació, sinó per l’amor”

jordpacheco
Xabier Gómez
El bisbe Gómez, presidint la missa de la 'Fiesta Real'. | Foto: Nivariense digital

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Xabier Gómez, va recordar aquest diumenge des del Hierro que “en aquest món on s’aixequen murs i s’agiten banderes d’egoisme i por, el proïsme no es defineix per la sang ni per la nació, sinó per l’amor”. Ho va fer durant l’homilia de la missa de la ‘Fiesta Real’ en honor a la Mare de Déu de los Reyes, la patrona d’aquesta illa canària, que va definir “petita en grandària però gran en cor”.

“La maternitat és cura, és proximitat que acompanya, educa i deixa volar”, va afegir el prelat en la prèdica, recollida pels mitjans de la diòcesi de Tenerife. Durant l’eucaristia, el bisbe va estar acompanyat per Antonio Pérez Morales, vicari general de la diòcesi i els dos capellans que ofereixen el seu servei a l’illa del Hierro. 

El dissabte, primer dia de l’estada, el prelat basc va presidir la missa a la parròquia de Nuestra Señora de la Concepción de Valverde i posteriorment va assistir a la processó amb la imatge de la Mare de Déu. “Compartir la baixada de la Mare de Déu de los Reyes convidat per l’Església canària ha sigut una experiència única”, va assegurar Gómez en declaracions enviades als mitjans.

Baixada de la Mare de Déu de los Reyes, a l’illa del Hierro. | Foto: Nivariense digital

“Un moment intens de comunió”

Gómez, que va ser convidat a visitar l’illa fa uns mesos pel llavors administrador diocesà de la diòcesi de Tenerife, Antonio Pérez Morales, i pel president de la Fundación Virgen de los Reyes, José Manuel Urbina, va qualificar la trobada com un “moment intens de comunió” en el qual va poder expressar personalment la seva gratitud als capellans que acompanyen les persones immigrades quan arriben a l’illa, així com conèixer els projectes d’acollida. 

“He pregat per totes aquelles persones que han perdut la vida a la mar”, va explicar el dominic basc, recordant que la seva creu pectoral va ser feta precisament amb fusta d’una pastera que va arribar al Hierro des del Senegal. “Per mi té un significat emotiu compartir aquests dies i predicar la centralitat del Crist a les nostres vides i predicar sobre la solidaritat que necessitem recordar”, va sentenciar.

Xabier Gómez i el capellà del Hierro, Darwin Rivas. | Foto: Bisbat de Sant Feliu.

Per al capellà Darwin Rivas, la de Gómez va ser una visita “molt grata”. “És un home pròxim i així ens ho va fer veure en el poc temps que va estar compartint amb nosaltres aquí a l’illa”, va explicar a Flama el voluntari del Cate (Centre d’Acollida Temporal).

“El bisbe Xabier va mostrar proximitat de pastor en interessar-se per la situació de la migració. Vam visitar la parròquia de San Andrés, on està ubicat el Cate i va veure amb els seus propis ulls l’espai, que en aquells moments no hi havia migrants. També vam apropar-nos a la Restinga que és el lloc on arriben els migrants i on es troba l’última parròquia del Sud d’Europa”, va detallar el prevere.

Cada vint anys coincideixen les festes quadriennals de la baixada de la Verge de los Reyes, al Hierro; i les quinquennals de la baixada de la Verge de las Nieves, a la Palma. Per això, el bisbe de Tenerife, Eloy Santiago, va presidir les celebracions de la festa de la Verge de las Nieves. Les illes del Hierro i la Palma viuen tot un mes de juliol intens amb les baixades de les Mares de Déu. Unes festes amb esperit religiós, de culte però també de color, música i tradició.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

[sibwp_form id=2]