Després de la missa funeral pel papa Francesc que tindrà lloc a la plaça de Sant Pere del Vaticà aquest dissabte, les despulles mortals del pontífex seran traslladades a la Basílica de Santa Maria la Major, on ja té preparada la tomba a la capella gran de l’ala esquerra, sota la icona de la Mare de Déu, la Salus Populis Romanus, que tantes vegades va visitar abans i després de cada viatge apostòlic.
En l’interior d’aquest temple, al qual el Papa argentí es va acostar per últim cop el 23 de març passat després de rebre l’alta de l’hospital, una quinzena de canonges seran els encarregats de rebre la comitiva fúnebre. Un d’ells, el més antic, serà el capellà i compositor català Valentí Miserachs, que aquest divendres, mentre s’ultimen els preparatius relatius a la sepultura, contempla sense esverar-se el brogit i les riuades de gent al voltant del temple.
“Francesc era una figura molt popular i estimada i és normal que en aquests dies hi hagi tanta gent que se’n vol acomiadar”, explica el prevere a Flama en una entrevista a l’exterior de la basílica. Miserachs, conegut per molts com “el mestre de mestres de la música litúrgica”, subratlla que l’ambient a Roma és de “tristesa” per la mort del Papa, però també de “joia i esperança”. “Al cap i a la fi, Francesc és al cel, i ha mort coincidit amb la Pasqua, cosa que és preciosa”, admet.

Poques hores abans de la cerimònia de sepultura, que serà a porta tancada, Miserachs es pren com “un deure” el fet d’atendre els nombrosos mitjans de comunicació que en aquests moments busquen el seu testimoniatge en aquest històric comiat del primer Papa argentí.
“Com a canonge jubilat no soc responsable dels preparatius del sepulcre, però estic a disposició dels diaris, ràdios i televisions per informar de tot allò que puc informar”, apunta el capellà, que aquesta setmana ha vist créixer dràsticament el nombre de persones que s’han atansat a la basílica. “Des que va començar l’any jubilar, els canonges hem fet torns de dues hores per acollir els pelegrins. Fins ara, en aquesta estona trobava algun moment per llegir alguna cosa, però en els darrers dos dies no he parat de donar benediccions i, al mateix temps, explicacions d’on serà enterrat el Papa”, apunta.

Així, dissabte al matí els canonges de Santa Maria la Major no podran participar en el funeral del Papa a la plaça de Sant Pere, per la senzilla raó que no tindrien temps de retornar cap a la basílica a rebre el fèretre. Per això, l’activitat matinal del temple quedarà limitada a una missa en sufragi del Papa amb tot el capítol, després de la qual baixaran, amb les vestidures litúrgiques dels actes solemnes, a la porta gran del temple a rebre la processó fúnebre.
A partir d’aquí, i després que un grup de persones pobres i desfavorides de Roma hagin pogut retre honor al bisbe de Roma, el cos de Jorge Mario Bergoglio serà portat a l’interior del temple, on només els canonges i un reduït grup de cardenals participaran en el darrer comiat del 266è Papa de l’Església catòlica. El sepulcre serà senzill: amb marbre procedent de la regió italiana de Liguria, on es troben les arrels familiars del difunt, i amb una única inscripció en llatí: Franciscus.