En una declaració difosa el passat dimarts 8 de juliol, els sacerdots de les tres esglésies cristianes de Taybeh —la llatina, la greco-catòlica melquita i la grecoortodoxa— van alertar a la comunitat internacional dels creixents atacs dels colons israelians contra les terres, els llocs sagrats i les propietats de Taybeh, poble palestí de majoria cristiana a Terra Santa.
Els rectors de les tres comunitats: Daoud Khoury (grecoortodox), Jack-Nobel Abed (greco-catòlic melquita) i Bashar Fawadleh (llatí), van condemnar en un comunicat conjunt, “la greu i reiterada sèrie d’atacs contra Taybeh”. “Aquests fets posen en perill la seguretat i l’estabilitat de la comunitat i la dignitat dels seus residents i la sacralitat de la seva terra santa”, van assegurar. En particular, denuncien l’atac del passat dilluns 7 de juliol, quan colons israelians van provocar un incendi a prop del cementiri del poble i de l’antiga església de Sant Jordi (Al-Khadr).
Khoury, Abed i Fawadleh van alertar que, sense la vigilància dels habitants i la intervenció dels bombers, les conseqüències podrien haver estat més greus. A més, van assenyalar com a pràctica habitual la pastura de ramats dels colons sobre terres agrícoles de Taybeh, inclosos camps familiars propers a les llars, tot “sense cap intervenció de les autoritats israelianes”. Aquestes accions no només són provocacions, sinó que també causen danys a les oliveres —font essencial de subsistència per als habitants del municipi— i impedeixen als agricultors conrear les seves terres.

Segons informacions de la revista Terre Sainte, la part oriental de Taybeh, que representa més de la meitat del territori municipal i on es concentra l’activitat agrícola, ha esdevingut un objectiu directe per a assentaments il·legals en expansió, protegits per l’exèrcit d’Israel. Els sacerdots van denunciar que aquests assentaments “s’utilitzen com a base per a nous atacs” i van assegurar que no poden “restar en silenci davant d’aquesta situació que amenaça l’existència a la seva terra”.
Taybeh, que apareix als evangelis com “Efraïm”, lloc on Jesús es va retirar abans de la Passió, és, tal com van recordar els preveres, “l’última ciutat completament cristiana de Cisjordània, la seva població és una presència única a la regió, un testimoni viu que es remunta als temps de Crist”. Aquest llegat espiritual i cultural, preservat durant generacions, està amenaçat per l’atac als seus territoris, llocs sagrats i comunitat local.
Per aquest motiu, Khoury, Abed i Fawadleh demanen a actors locals i internacionals —cònsuls, ambaixadors i representants eclesiàstics arreu del món— que obrin una investigació sobre els incendis provocats i els constants atacs. També exigeixen pressió diplomàtica per frenar les accions dels colons, visites internacionals per documentar la situació i iniciatives de suport econòmic i agrícola per reforçar la resiliència dels habitants. “Terra Santa no pot sobreviure sense la seva població indígena”, van concloure els tres sacerdots.

Declaració dels sacerdots de les Esglésies de Taybeh – Ramal·la / Palestina
Sobre els Atacs Reiterats dels Colons contra la Terra, els Llocs Sagrats i les Propietats
8 de juliol de 2025
Nosaltres, els mossens de les tres esglésies de Taybeh —l’Església Ortodoxa Grega, l’Església Llatina i l’Església Catòlica Melquita— alcem la nostra veu en nom del poble del nostre municipi i dels nostres feligresos per condemnar amb fermesa la greu i contínua sèrie d’atacs que pateix Taybeh. Aquests atacs amenacen la seguretat i l’estabilitat del nostre poble i en soscaven la dignitat dels seus habitants i la santedat de la seva terra sagrada.
El dilluns 7 de juliol de 2025, un grup de colons van provocar intencionadament un incendi prop del cementiri del poble i de la històrica Església de Sant Jordi (Al-Khadr), que data del segle V —un dels llocs religiosos més antics de Palestina. Si no hagués estat per la vigilància dels veïns i la ràpida intervenció dels equips de bombers, els danys haurien pogut ser molt més catastròfics.
En un escenari que s’ha tornat provocadorament habitual, els colons continuen fent pasturar el seu bestiar a les terres agrícoles de Taybeh, incloent-hi terres de propietat familiar i zones properes a habitatges residencials, sense cap mena de dissuasió ni intervenció per part de les autoritats. Aquestes violacions, que superen la provocació, causen danys directes a les oliveres —una font vital de subsistència per al poble de Taybeh— i impedeixen als agricultors accedir i conrear les seves terres.
La zona oriental de Taybeh, que representa més de la meitat del territori del municipi i inclou la major part de les seves terres agrícoles, s’ha convertit en un objectiu fàcil per als assentaments il·legals i les colònies avançades que actuen sense protecció legal. Aquestes colònies serveixen de base per a nous atacs a la terra i a la seva gent.
Com a pastors espirituals de Taybeh i servidors de la nostra comunitat, no podem romandre en silenci davant aquestes agressions sistemàtiques. El nostre poble cristià, hereu d’una llarga tradició de fe, conegut a l’Evangeli com “Efraïm”, el lloc on Jesús es retirà abans de la seva Passió (Joan 11:54), és l’últim poble completament cristià restant a Cisjordània. La seva naturalesa plenament cristiana representa una presència única a la regió, un testimoni viu que es remunta al temps de Crist. Aquest llegat espiritual i cultural durador, preservat fidelment pel poble de Taybeh al llarg de les generacions, es troba ara en greu risc d’erosió i desplaçament a causa de l’atac sistemàtic a la terra, als llocs sagrats i a la comunitat local.
Fem una crida als actors locals i internacionals —especialment cònsols, ambaixadors i representants eclesiàstics d’arreu del món— perquè prenguin les següents mesures:
1. Obrir una investigació immediata i transparent sobre els incidents d’incendi i els atacs continus a la propietat, les terres agrícoles i els llocs sagrats.
2. Exercir pressió diplomàtica sobre les autoritats ocupants perquè aturin les accions dels colons i evitin que entrin o facin pasturar el seu bestiar a les terres de Taybeh.
3. Enviar delegacions internacionals i eclesiàstiques per fer visites de camp, documentar els danys i ser testimonis del deteriorament sobre el terreny.
4. Donar suport al poble de Taybeh mitjançant iniciatives econòmiques i agrícoles, i reforçar la seva resiliència amb acompanyament legal efectiu.
Creiem que la Terra Santa no pot romandre viva sense el seu poble indígena. Expulsar per la força la seva gent de les terres, amenaçar les seves esglésies i encerclar les seves comunitats és una ferida oberta al cor d’aquesta nació. Així i tot, continuem ferms en la nostra fe compartida i l’esperança que la veritat i la justícia acabaran prevalent.
Mn. Daoud Khoury
Mn. Jack K. Obeid
Mn. Bashar Fawadleh
