La periodista i directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació i Cultura, Míriam Díez Bosch ha valorat “molt positivament” l’elecció del cardenal Robert Francis Prevost com a 267è papa de l’Església catòlica. “Una persona que es presenti al món amb una proposta de lideratge que parla d’amor i de no tenir por, promet molt”, ha destacat la periodista en un debat celebrat aquest divendres 9 de maig des de Roma al Matí de Catalunya Ràdio, amb Ricard Ustrell.
A més de Díez, la trobada ha comptat amb la participació de Jesús Bastante, redactor en cap de Religión Digital, Cristina Sánchez, directora del setmanari Alfa y Omega, i Jordi Pacheco, director de l’Agència Flama, presents a Roma per cobrir el conclave, des de Roma. També s’hi han sumat des de Barcelona i Roma respectivament, Glòria Barrete, periodista i directora de Catalunya Religió, Jordi Bertomeu, funcionari del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe i amic del nou papa i Juan Carlos Cruz, estret col·laborador del papa Francesc i víctima d’abusos en el si de l’Església xilena.
Tots tres han coincidit a valorar de manera positiva l’elecció de Robert Prevost com a 267è papa de la història. “Era el millor candidat possible. Tenim un gran papa”, ha assegurat Bertomeu, que coneix personalment Prevost des de l’any 2019 i ha assegurat continuarà pel camí iniciat per Francesc en la lluita contra els abusos sexuals, de poder i de consciència dins l’Eslgésia.
Pacheco ha remarcat la referència de Lleó XIV a la pau en l’inici del seu primer discurs. “El papa anterior va treballar incansablement per la pau, i en aquest sentit, Lleó XIV garantirà la continuïtat”, ha dit Pacheco, remarcant que “en un món en el qual “el mal està condemnat a reproduir-se, l’Església ha d’esdevenir “portaestendard de la pau”. “Per això —ha afegit— el papa ha subratllat que el ‘mal no prevaldrà’”.
Per la seva banda, Jesús Bastante ha destacat el record “agraït i necessari” del nou papa al seu antecessor. “A la missa d’inici del conclave l’homilia del cardenal Re no va fer cap referència explícita ni a Francesc ni a la sinodalitat. En canvi, la referència afectuosa de Prevost significa que assumeix el llegat del papa argentí”, ha apuntat Bastante.
Un altre aspecte subratllat pels periodistes ha sigut el nom elegit pel papa, que remet a Lleó XIII, l’autor de l’encíclia Rerum Novarum, que inaugurar la doctrina social de l’Església defensant els treballadors durant la Segona Revolució Industrial. “En un món de grans desigualtats, que el gran referent global que és el papa, sigui nord-americà i en temps de Donald Trump, és una gran notícia i té molt bones perspectives de futur”, ha apuntat Bastante.
“En aquesta elecció papal ha bufat, com sempre, l’esperit Sant, i ha bufat molt bé”, ha sentenciat Sánchez, perquè Robert Prevost, ha afegit, “és un home molt intel·ligent”, que aplega “les dues ànimes d’Amèrica” i “coneix la geopolítica mundial com a prefecte del Dicasteri per als bisbes que ha sigut amb el papa Francesc.