Temps de la Creació 2025: una guia per a viure en pau amb la casa comuna

cropped-fav.png
El Temps de la Creació 2025 crida a viure en “Pau amb la Creació” I @Pixabay
El Temps de la Creació 2025 crida a viure en “Pau amb la Creació” I @Pixabay

El Temps de la Creació és un moment privilegiat per renovar la relació amb el Creador i amb tota la Creació a través de la celebració, la conversió i el compromís. Es tracta d’un temps anual ecumènic, compartit per la família cristiana arreu del món, en què es prega i s’actua conjuntament per protegir la casa comuna.

Com recorda Athena Peralta, directora de la Comissió sobre Justícia Climàtica i Desenvolupament Sostenible del Consell Mundial d’Esglésies, en el vídeo presentació: “El Temps de la Creació és un temps per renovar la nostra relació amb Déu, el nostre creador, i amb tota la creació a través de la celebració, la conversió i el compromís.”

Propostes de pregària i suggeriments

El Comitè Ecumènic del Temps de la Creació ha elaborat una guia específica per ajudar les comunitats a pregar, celebrar per l’esperança i l’acció amb la Creació. Aquesta eina ofereix orientacions útils per a la planificació i realització d’activitats durant aquest període especial.

La guia del Temps de la Creació 2025 inclou propostes de pregària i suggeriments per integrar el tema: “Pau amb la creació”, i el símbol d’aquest any: un colom blanc, a les celebracions. També s’hi ofereixen recursos en línia com seminaris web, serveis litúrgics, materials de difusió i accés als canals oficials a les xarxes socials.

Enguany les activitats tindran lloc de l’1 de setembre al 4 d’octubre de 2025. Els organitzadors asseguren que aquesta planificació anticipada fomenta una participació més àmplia d’entitats i grups locals. Tot i això, cal recordar que els esdeveniments no són un fi en si mateixos, sinó una oportunitat per promoure trobades significatives, processos continus i escolta profunda.

Rachel Mash, coordinadora de la Xarxa Ambiental de la Comunió Anglicana, convida a visitar la pàgina web del Temps de Creació i a llegir aquesta guia. Ambdos recursos contenen propostes concretes per a “preparar i viure aquesta temporada de manera intencional, mitjançant la pregària, iniciatives de sostenibilitat i accions d’incidència (…)” Mash desitja que aquest Temps de la Creació “ens renovi i ens uneixi per mitjà de l’únic baptisme i la crida a tenir cura de la nostra llar comuna.”

Comprometre’s amb el Temps de la Creació, a partir d’aquesta guia, des de principis d’any facilita una millor organització I Imatge: Pixabay

Preparació anticipada i esperit comunitari

Comprometre’s amb el Temps de la Creació, a partir d’aquesta guia, des de principis d’any facilita una millor organització de les activitats que tindran lloc al de setembre i octubre. Aquesta planificació anticipada fomenta una participació més àmplia d’organitzacions i grups locals.

Peralta assenyala en el vídeo presentació la importància d’aquests dies previs: “L’etapa de preparació és clau per preparar-nos per al Temps de la Creació: crear llaços i relacions, renovar l’alegria de retrobar-nos i abraçar-nos, i cultivar els dons de la comunió i la pau com a poble de Déu juntament amb la nostra llar comuna.”

Pau amb la Creació

El tema triat per a l’edició 2025 és “Pau amb la Creació”, inspirat en el passatge bíblic d’Isaïes 32:14-18. El text profètic descriu una transformació de la desolació a la plenitud, on la justícia i la rectitud donen fruit en forma de pau, tranquil·litat i seguretat per al poble de Déu.

El bisbe Efraim Tendero, ambaixador global de l’Aliança Evangèlica Mundial, adverteix: “La humanitat està fent guerra contra la creació, el profeta Isaïes, al capítol 32:14, descriu una creació desolada i sense pau a causa de la manca de justícia i de la relació trencada entre Déu i la humanitat.”

Més tard, Tendero afegeix: “La humanitat està angoixada i la Terra sencera està en ruïnes: des dels palaus dels rics fins als camps dels pobres, des dels boscos amenaçats fins a les profunditats dels oceans (…) El profeta Isaïes descriu com és l’habitatge humà quan la creació no té pau: ‘Aleshores la justícia habitarà al desert i la rectitud morarà al camp fèrtil’.”

Nora Antonsen, representant de l’Església Noruega, destaca: “Hi ha esperança: la creació trobarà pau quan es restableixi la justícia (…) esperar, en context bíblic, no significa quedar-se quiet i en silenci, sinó actuar, pregar, canviar i reconciliar-se amb la creació i amb el Creador, en unitat, metanoia (conversió) i solidaritat.”

El símbol: un colom blanc

El símbol d’enguany, titulat “Jardí de la pau”, representa un colom blanc volant sobre un arbre. El costat esquerre de l’arbre és erm i sec, mentre que el costat dret és verd i florit. La coloma, amb una branca d’olivera al bec, vola cap al paisatge fèrtil, simbolitzant el pas de la devastació a la renovació, de la destrucció a la pau.

Laura Vicuna, vicepresidenta de la Conferencia Eclesial de la Amazonia (CEAMA) explica que a la història bíblica del diluvi, el colom juga el paper de missatger beneit. “El colom enviat per Noé, retorna a l’arca amb un branquilló d’oliver, anunciat que el diluvi està retrocedint”. Així, és com l’oliver es reconegut com un símbol de nova pau.

“Quan els cristians veuen el símbol del colom, pensen en l’Esperit de Déu, com es descriu en els Evangelis”. El colom descendeix en el moment del bautisme. “I així, un esperit des de dalt ens donarà justícia, pau i confiança“, recorda Vicuna.

Colom blanc, símbol de pau, sobrevolant ciutats I Fundipau

Comunió ecumènica amb la creació

Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, la família cristiana mundial s’uneix per pregar i actuar per la Creació. És un temps per reconèixer Déu com a Creador i la Creació com un acte diví viu que convida a ser-ne col·laboradors, cuidant amb amor tot el que ha estat creat.

Totes les persones i comunitats cristianes estan convidades a sumar-se a aquesta celebració. Des del Comitè Ecumènic, es fa una crida a pregar, celebrar i advocar junts per la Creació en aquest temps de gràcia.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia