Un grup de set mitjans de comunicació religiosos independents, entre els quals es troba Flama, ha publicat aquest dilluns una carta oberta als governs del Brasil, Espanya, Itàlia i Portugal, i a les autoritats de la Unió Europea, exigint la denúncia de l’acord comercial entre la Unió Europea i Israel, la fi del comerç d’armes amb l’Estat jueu, el reconeixement de l’Estat de Palestina i l’alliberament immediat de tots els ostatges retinguts per Hamàs.
El text també exigeix el reconeixement de l’operació de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza com un genocidi i el suport a la reconstrucció d’una Palestina independent i democràtica, en el marc de dos pobles, dos Estats lliures i independents.
Encara que aparentment s’està negociant un acord d’alto el foc, aquests mitjans creuen que hi ha qüestions fonamentals que han de tractar-se i aquesta és la perspectiva des de la qual es presenten. De fet, les treves negociades anteriors, en particular la de principis d’any, que Israel va trencar de forma unilateral, van demostrar la fragilitat dels acords aconseguits fins aleshores. Per això, creuen que s’ha de pressionar el govern d’Israel perquè cessi totes les hostilitats i ofereixi garanties d’un alto el foc durador, la possibilitat d’ajuda humanitària i l’establiment d’un Estat palestí lliure i democràtic.
Sota el títol “Veiem, sentim i llegim: no podem callar. Aturem el genocidi, alimentem els famolencs, construïm la pau”, els professionals d’aquestes publicacions afirmen que, com a periodistes, no n’hi ha prou d’informar sobre la tràgica violència que assola a un poble massacrat diàriament a Gaza i desposseït i expulsat de les seves terres a Cisjordània; i que, com a creients, no poden resignar-se al silenci. Al contrari, uneixen les seves veus als qui afirmen que existeix una altra solució i que israelianes i palestins poden conviure en pau, complint amb les resolucions de les Nacions Unides.

“Un alto el foc immediat i durador; l’alliberament immediat dels ostatges retinguts per Hamàs; el restabliment segur de l’ajuda humanitària; l’inici de negociacions amb la intenció d’una pau justa a la regió; l’exigència de lliure accés dels mitjans de comunicació als territoris palestins; la creació de condicions per a la reconstrucció de Palestina a la llum del dret internacional i sobre una base democràtica”, són mesurades suggerides per les publicacions signants: Catalunya Religió, Flama i Religión Digital (Espanya), 7Margens (Portugal), Unisinos (el Brasil), Adista i Rocca (Itàlia).
La crida es dirigeix als dirigents polítics i a “tots els ciutadans, creients i no creients, així com a les esglésies i les diferents comunitats religioses i els seus líders”, afegeix el document. “És hora de trencar el silenci còmplice i actuar! Avui, a diferència del que va ocórrer a principis de la dècada de 1940 en el nostre continent, avui veiem, sentim i llegim notícies de genocidi. No podem romandre en silenci”.
El text també ha sigut donat a conèixer a responsables del Vaticà i del Consell Mundial d’Esglésies, instant aquests organismes a denunciar també la situació “i a exercir tota la seva influència per a aconseguir la pau, fins i tot oferint-se com a mediadors”.

Carta oberta de als governs sobre la tragèdia de Gaza
Ho veiem, ho sentim, ho llegim: no podem callar: aturar el genocidi, donar menjar als famolencs, construir la pau
Nosaltres, directors i periodistes dels mitjans de comunicació esmentats a continuació, alcem la veu per exigir als governs dels nostres països, i especialment del Brasil i de la Unió Europea que:
- Acabeu amb el comerç d’armes amb Israel.
- Reconeixeu l’Estat de Palestina.
- Denuncieu l’acord comercial entre la UE i Israel.
- Garantiu l’alliberament immediat de tots els ostatges retinguts per Hamàs.
- Reconeixeu l’operació de l’exèrcit israelià a Gaza com a genocidi.
- I doneu suport a la reconstrucció d’una Palestina independent i democràtica.
En aquest moment crític, no podem romandre en silenci. Com a periodistes, no en tenim prou amb informar sobre la tràgica violència que colpeja un poble massacrat diàriament a Gaza i desposseït i expulsat de les seves terres a Cisjordània. No en tenim prou amb escriure editorials i expressar les nostres opinions sobre la brutalitat inhumana que s’està desfermant a Gaza. Com a creients, no podem resignar-nos al silenci. Callar és acceptar que l’única solució al conflicte és l’extermini del poble palestí i l’annexió de la Franja de Gaza per part de l’Estat d’Israel. Com a creients, ens unim al nostre crit d’esperança: hi ha una altra solució! Israelians i palestins poden viure junts en pau, dos pobles, dos Estats! Per aconseguir-ho, només necessitem complir les resolucions de les Nacions Unides.
Necessitem un alto el foc immediat i durador; l’alliberament immediat dels ostatges retinguts per Hamàs; el restabliment de l’ajuda humanitària de manera segura; negociacions de cara a una pau justa a la regió; exigir l’accés lliure dels mitjans de comunicació als territoris palestins; i crear les condicions per a la reconstrucció de Palestina a la llum del dret internacional i sobre una base democràtica.
La nostra crida s’adreça, en primer lloc, als líders polítics dels països de la Unió Europea i a la mateixa Unió, però també a tots els ciutadans europeus, creients i no creients, així com a les esglésies i diverses comunitats religioses i als seus líders. És hora de trencar el silenci còmplice i actuar! Avui, a diferència del que va passar a principis de la dècada de 1940 al nostre continent, veiem, sentim i llegim notícies de genocidi. No podem romandre en silenci.
Com que en la majoria dels casos som mitjans d’informació sobre religions, també fem una crida a la jerarquia catòlica i al papa Lleó XIV, perquè ell, l’Església catòlica i el Consell Mundial d’Esglésies, en particular, denunciïn la situació i exerceixin tota la seva influència per aconseguir la pau, fins i tot oferint-se com a mediadors.
En signar aquest manifest, ens comprometem a acollir i informar sobre les iniciatives dels nostres conciutadans contra el genocidi a Gaza i a favor de la pau entre aquests pobles.
7Margens (Portugal) – Portal digital d’informació sobre religions, espiritualitats, cultura i drets humans.
Adista (Itàlia) – Setmanari independent d’informació religiosa i política.
Catalunya Religió (Catalunya) – Butlletí independent sobre notícies religioses, publicat amb el suport de diverses entitats religioses.
Flama (Catalunya) – Agència cristiana de notícies fundada a Barclona l’any 2005 amb el suport de la Fundació Albert Bonet.
Institut Humanitas Unisinos – IHU (Brasi) – Lloc web amb reflexions interdisciplinàries sobre societat sostenible, ètica, teologia pública, dones, temes socioculturals i treball.
Religión Digital (Espanya) – Portal d’informació socioreligiosa en espanyol per a Espanya i Amèrica des de fa 27 anys.
Rocca (Itàlia) – Revista per la pau, els drets humans, la democràcia, la noviolència i la justícia.