AgÈncia cristiana de notícies

Venerem els sants apòstols Felip i Jaume

Venerem els sants apòstols Felip i Jaume

3 de maig de 2025

Bon dia. Venerem avui:

  • Nostra Senyora de Czestochova, patrona de Polònia, i Nostra Senyora de Kiev, patrona d’Ucraïna.
  • Els sants apòstols Felip i Jaume commemorant la consagració de la Basílica dels Apòstols que tenen dedicada a Roma.

A sant Felip, a vegades confós amb l’homònim dels Fets dels Apòstols, el quart evangeli és el que més informació ens n’aporta. Fou el tercer de ser cridat per Crist, després d’Andreu i Pere, tots originaris de Betsaida, al nord del llac de Tiberiades. Seria deixeble del Baptista i introdueix Natanael (Bartomeu) als seguidors de Jesús: “Vine i ho veuràs!”, li diu, un peculiar pragmatisme que apareix de nou a la multiplicació dels pans, quan Felip pregunta: “On compraríem prou pans perquè mengessin tots aquest? Dos-cents denaris no donarien per comprar un  mos de pa per a cada u”.  Vinculat al món hel·lènic -com  ho delata el seu nom “l’amic dels cavalls”- serà el qui presenta a Jesús uns grecs que el volen conèixer. D’aquí que es consideri evangelitzador dels cristians de llengua grega. La darrera referència bíblica que coneixem d´ell és la pregunta que fa al sant sopar: “Senyor, fes-nos veure el Pare i ja en tenim prou!”. En el llistat dels apòstols ocupa el cinquè lloc. Per la carta que el bisbe Polícrates d´Efes adreça al papa Anicet (154/166) sabem que estava casat, va tenir tres filles i tot fa pensar que, després de la Resurrecció, hauria evangelitzat els escites, la Lídia i la Frígia (actualment a Turquia) on seria crucificat sota Domicià (entre el 81 i 96) i enterrat a Hieràpolis. Al s. VI part de les seves relíquies van ser traslladades a Constantinoble i a Roma on, amb les de sant  Jaume el Menor, van ser dipositades a la Basílica dels Apòstols en ocasió de la seva inauguració pel papa Pelagi el dia 1 de maig del 560.

L’apòstol Jaume el Menor, el fill d’Alfeu i de la família de Jesús, gaudí de gran autoritat a la comunitat de Jerusalem. Morí lapidat prop del Temple. Se’l considera autor de la Carta de sant Jaume. Fins el 1955, aquests sants eren celebrats el primer de maig i d’aquí la dita els Apòstols us diran quan entra el maig.

  • El trobament o invenció de la Santa Creu de Crist gràcies a la iniciativa de santa Elena (326). Aquest dia es beneïen els termes. I es continua celebrant a Agramunt, Anglesola, les Avellanes, Catedral de Barcelona, Begós, Cabrils, Figueres, Gavarra, Isona, Llaguarres – Capella, Lloà, Madrona, Martinet, Pavia, Pobellà – Torre de Cabdella, Pontons, Riner, Salardú, Santa Eugènia de Berga, Santa Margarida de Montbuí, Sant Celoni, Sant Ramon, Torà, Torre de Cabdella, Torre de Claramunt, Tremp, Vallmoll, Vinaixa, Cogul, Sant Boi de Llobregat …
  • Beata Maria Leonia Paradís, verge, fundadora de la Congregació de les Germanetes de la Sagrada Família, que morí a Sherbrooke – Canadà el 1912
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet