AgÈncia cristiana de notícies

Sant Felip, evangelitzador dels cristians en llengua grega

Sant Felip, evangelitzador dels cristians en llengua grega

3 de maig de 2023

Bon dia i bon dimecres. 

Venerem avui:

  • Nostra Senyora de Czestochova, patrona de Polònia, i Nostra Senyora de Kíev, patrona d’Ucraïna. 
  • Els sants apòstols Felip i Jaume commemorant la consagració de la Basílica dels Apòstols que tenen dedicada a Roma. 

A sant Felip, a vegades confós amb l’homònim dels Fets dels Apòstols, el quart evangeli és el que més informació ens n’aporta. Fou el tercer de ser cridat per Crist, després d’Andreu i Pere, tots originaris de Betsaida, al nord del llac de Tiberiades. Seria deixeble del Baptista i introdueix Natanael (Bartomeu) als seguidors de Jesús: “Vine i ho veuràs!”, li diu, un peculiar pragmatisme que apareix de nou a la multiplicació dels pans, quan Felip pregunta: “On compraríem prou pans perquè mengessin tots aquest? Dos-cents denaris no donarien per comprar un  mos de pa per a cada u”. Vinculat al món hel·lènic -com ho delata el seu nom “l’amic dels cavalls”- serà el qui presenta a Jesús uns grecs que el volen conèixer. D’aquí que es consideri evangelitzador dels cristians de llengua grega. La darrera referència bíblica que coneixem d´ell és la pregunta que fa al sant sopar: “Senyor, fes-nos veure el Pare i ja en tenim prou!”. En el llistat dels apòstols ocupa el cinquè lloc. Per la carta que el bisbe Polícrates d´Efes adreça al papa Anicet (154/166) sabem que estava casat, va tenir tres filles i tot fa pensar que, després de la Resurrecció, hauria evangelitzat els escites, la Lídia i la Frígia (actualment a Turquia) on seria crucificat sota Domicià (entre el 81 i 96) i enterrat a Hieràpolis. Al s. VI part de les seves relíquies van ser traslladades a Constantinoble i a Roma on, amb les de sant  Jaume el Menor, van ser dipositades a la Basílica dels Apòstols en ocasió de la seva inauguració pel papa Pelagi el dia 1 de maig del 560.

L’apòstol Jaume el Menor, el fill d’Alfeu i de la família de Jesús, gaudí de gran autoritat a la comunitat de Jerusalem. Morí lapidat prop del Temple. Se’l considera autor de la Carta de Jaume. Fins el 1955, aquests sants eren celebrats el primer de maig i d’aquí la dita els Apòstols us diran quan entra el maig

  • El trobament o invenció de la Santa Creu de Crist gràcies a la iniciativa de santa Elena (326), celebrada especialment a Figueres, Cabrils. Aquest dia es beneïen els termes. 
  • Beata Maria Leonia Paradís, verge, fundadora de la Congregació de les Germanetes de la Sagrada Família, que morí a Sherbrooke – Canadà el 1912.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet