El cardenal Pizzaballa, durant la seva homilia a la Sagrada Família. | Agustí Codinach

Pizzaballa: “L’Església ha de buscar paraules d’entesa que obrin horitzons de pau a Terra Santa”

jordpacheco

Malgrat l’extrema gravetat de la situació a Terra Santa, on durant els darrers 4 mesos i mig la violència ha assolit nivells sense precedents en la llarga història del conflicte entre Israel i Palestina, no tot està perdut. Així ho va defensar el cardenal Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, aquest 18 de febrer a Barcelona, on va participar en la vuitena edició de Sent la Creu, la trobada que organitza cada any el Secretariat de Pastoral amb Joves de Barcelona (Església Jove) per començar la Quaresma unint-se al patiment d’un poble que es troba en situació de guerra.

En una celebració que va ser presidida pel cardenal Joan Josep Omella i que va aplegar prop de 2.000 persones a la Sagrada Família, Pizzaballa va assegurar que el dramàtic moment que es viu a Terra Santa demostra que cal una solució que vagi a les arrels del conflicte. “No necessitem solucions temporals sinó permanents, en el vessant polític i també en el religiós. El nostre desig per la pau implica també responsabilitat per assolir-la”, va advertir el purpurat franciscà durant la seva homilia.

La missa va estar precedida d’una vetlla per la pau que va comptar amb els testimonis d’una persona jueva, Hana, una de musulmana, Elías, i una de cristiana, el periodista freelance Pedro Javier Armengou. Tots tres van demanar per la pau i van pregar per totes les víctimes: des del miler d’israelians assassinats el passat 7 d’octubre durant els atemptats de Hamàs, fins als palestins que pateixen una persecució cada cop més virulenta a la Cisjordània ocupada, passant per les més de 30.000 persones mortes a Gaza després de 135 dies de bombardejos de l’exèrcit israelià.

“Molta gent ha mort, i, cada dia que passa, les coses empitjoren”, va assegurar Pizzaballa, que va remarcar que l’escenari actual és “trist” per a les tres grans religions de Terra Santa. “No hi ha comunicació entre les diferents comunitats, tothom està tancat en el seu dolor i serà difícil recobrar la normalitat després de la guerra”, va admetre el patriarca que durant els darrers mesos s’ha distingit pel seu paper actiu en la cerca de vies de pau en aquesta guerra sagnant.

Pizzaballa va lamentar la falta d’empatia en un moment en què, segons va subratllar, “no hi ha lloc pel dolor dels altres”. “Tots es consideren l’única víctima i el fet de sentir empatia pels altres és complicat. S’ha produït un cisma, una divisió en la vida quotidiana. L’odi i el sentiment de revenja fa difícil arribar a un enteniment”, va assegurar el purpurat.

Un odi que, més enllà de “les bombes, dels atacs i de la violència”, es manifesta a través de les paraules. En aquest sentit, Pizzaballa va alertar del perill del llenguatge com a factor deshumanitzador: “Durant els darrers mesos, hem sentit parlar dels altres com si fossin animals”, va relatar el cardenal abans de reiterar la conveniència de mantenir el sentit de la humanitat.

“El llenguatge —va afegir— crea pensament, idees. Déu va crear el món amb paraules i nosaltres hem de crear el nostre món també amb paraules“. Així, per al patriarca de Jerusalem, la contribució més important de l’Església podria ser precisament aquesta: “Trobar paraules d’entesa que obrin horitzons i permetin mirar més enllà del present i projectar el futur que ha de venir”.

Sent la Creu va començar l’any 2017 amb la creu de Lampedusa i va continuar amb les de Mossul (2018), Cambodja (2019), Bangassou (2020), Veneçuela (2021), Filipines (2022) i Ucraïna (2023). La col·lecta de la missa d’aquesta darrera edició servirà per becar estudiants a les escoles del Patriarcat Llatí de Jerusalem. Per col·laborar-hi, es pot fer una aportació a través de Bizum al número 02799.

Escriu el teu comentari

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

El més llegit d'aquesta setmana