Bartomeu I rep a Istanbul els tripulants del Bel Espoir: “El diàleg és una obligació evangèlica”

cropped-fav.png
Joves a bord del veler Bel Espoir I Vatican Media

El patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I, va rebre a Instambul, el passat diumenge 6 de juliol alguns dels participants en la iniciativa “Med25 – Le Bel Espoir“, liderats pel cardenal arquebisbe de Marsella, Jean-Marc Aveline. En el seu discurs al Fanar, el patriarca va subratllar el valor del testimoniatge dels joves: “En un món marcat pels conflictes, el vostre testimoniatge és encara més valuós”.

Durant la seva intervenció, Bartomeu va reflexionar sobre la simbologia del mar Mediterrani, compartint una imatge poètica i contundent del recorregut dels joves: “Veniu de les costes de la Mediterrània, un mar de llum, però també de llàgrimes; heu navegat per on tants homes i dones van perdre la vida amb l’esperança d’un futur millor; mentre caminàveu pels molls de tants ports, heu escoltat els crits d’angoixa, però també els càntics de solidaritat; aquí, en aquest mar interior de la nostra humanitat, s’escriu avui un nou capítol en el diàleg entre els pobles, entre les religions i entre les generacions”.

Diàleg com a camí de pau

Després de la litúrgia divina celebrada a la catedral de Sant Jordi, Bartomeu va insistir en la importància del diàleg per a la pau: “No tingueu por del proïsme, encara que resi d’una altra manera, encara que comprengui Déu d’una altra manera, perquè en cada persona habita una espurna divina, una presència misteriosa d’Aquell que ens va crear a la seva imatge i semblança”.

I va afegir: “El diàleg comença amb una mirada, un gest, una paraula amable, on Crist, Paraula de Déu, es converteix en el vincle que ho uneix tot, el diàleg comença quan acceptem experimentar l’alteritat”.

Veler Bel Espoir I Vatican News

Una travessia per la fraternitat

El projecte “Med25 – Le Bel Espoir” recorre el Mediterrani de març a octubre amb un veler que porta gairebé dos-cents joves d’entre 20 i 35 anys. Amb sortida des de Barcelona i arribada a Marsella, els participants, organitzats en vuit grups, viatgen de port en port promovent la pau mitjançant formacions, conferències i festivals. La iniciativa està coordinada per les associacions Mar Yam i Bel Espoir, sota la direcció de l’arquebisbat de Marsella i del cardenal Aveline, a qui el papa Francesc ha confiat la missió de promoure la pau a la regió.

A Istanbul, el programa incloïa visites a la catedral catòlica armènia, la mesquita de Solimà el Magnífic, la cèlebre església de San Salvador en Chora i altres indrets emblemàtics. També van celebrar una missa amb la presència del cardenal Aveline i van participar en una taula rodona sobre ecologia integral al servei de la pau. Ahir, dimarts 8 de juliol, el veler va reprendre la navegació amb destinació a Grècia.

El diàleg, deure cristià

El patriarca Bartomeu va afirmar durant el seu discurs: “El diàleg no és una opció facultativa, sinó una obligació evangèlica; no és un luxe reservat als teòlegs, sinó un deure cristià inscrit en el cor de la nostra vocació de batejats… com podem dir que estimem Déu, a qui no veiem, si no estimem els nostres germans i germanes, a qui sí que veiem?” (cf. 1 Joan, 4, 20).

I va destacar la importància de la col·laboració entre esglésies: “Perquè el futur del cristianisme en aquest món fragmentat depèn de la nostra capacitat de caminar, donar testimoni i servir plegats”.

El papa Francesc, Bartomeu I i Justin Welby, durant la seva visita ecumènica a Lesbos, l’any 2016 I Vatican Media

Finalment, Bartomeu va recordar amb emoció la visita del papa Francesc a l’illa de Lesbos, l’any 2016: “Aquell dia vam declarar que com a líders de les nostres respectives Esglésies, estem units en el desig de pau i en la preocupació per promoure la resolució dels conflictes a través del diàleg i la reconciliació”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

[sibwp_form id=2]