Vacances en una rectoria rural, el projecte del Bisbat de Solsona per a famílies nombroses que resideixen en la diòcesi

WhatsApp Image 2023-10-07 at 07.44.43

Passar una setmana de vacances, a l’estiu, també pot ser possible en una rectoria rural. Ho és, però, si es compleixen tres requisits: formar part d’una família nombrosa, residir en un municipi de la diòcesi de Solsona i comptar amb una carta de recomanació signada pel sacerdot d’una de les seves parròquies. Això succeeix des del 2017, quan va néixer el projecte “Vacances per a famílies nombroses“, pioner a Catalunya i destinat “a un públic familiar que no es pot permetre la sort d’estiuejar”, destaca Encarna López, responsable d’aquesta iniciativa del bisbat liderat per Francesc Conesa. Després d’omplir un formulari, l’últim pas per ser acceptat dependrà de diversos factors.

“Un cop rebem les sol·licituds, que es poden fer virtualment fins al 31 de maig, tractem de fer una selecció de les famílies que volen participar-hi, intentant no deixar-nos-en cap fora, per bé que sigui complicat aconseguir-ho —subratlla López. Valorem aspectes com ara la recurrència amb què fan la petició anualment, el nombre de fills que tenen a càrrec o les setmanes que sol·liciten allotjar-s’hi en cada cas (si en són moltes voldrà dir que tenen més temps lliure i, per tant, menys possiibilitats d’anar de vacances)”. En cas de famílies senceres que en repeteixin la demanda, López sosté que es té en compte que aquestes hagin deixat en bon estat la rectoria un cop l’hagin gaudit. “Tenim algunes de vetades per no haver-ho fet”, afirma.

Menjador de la rectoria que hi ha a la població d’Ardèvol. | Bisbat de Solsona

A partir d’aquest filtratge que es fa posteriorment, l’adjudicació dels dies de vacances a cada família sol·licitant té en compte, també, que els seus membres (o, com a mínim, els dos progenitors) siguin catòlics: “Han de ser-ho perquè apostem, com a bisbat catòlic, per aquesta ajuda dirigida als germans i germanes en la fe”, admet López, que apunta al fet de no confondre el projecte amb una tasca que, també sense ànim de lucre, pugui sorgir d’una ONG: “Creiem que el perfil catòlic ha de ser present”. Durant els dies assignats en cada cas, el bisbat es fa càrrec de totes les despeses afegides.

Aquest estiu, les cases rectorals escollides perquè això pugui continuar sent possible seran dues: d’una banda, la rectoria d’Ardèvol, al municipi de Pinós, al Solsonès, i, de l’altra, l’hostatgeria del Santuari Lurdes de la Nou, al municipi de la Nou de Berguedà, a la comarca del Berguedà. “Hi ha hagut estius en què hem arribat a tenir fins a quatre rectories disponibles per oferir-les a les famílies que hi han volgut anar”, afirma López. És el cas, per exemple, de rectories com les de Vila-sana i Cambrils, al municipi d’Odèn, que han deixat de ser punt de destinació d’aquesta iniciativa en tractar-se dels únics recintes dels quals disposaven les seves parròquies per obtenir finançament com a cases d’estiueig.

Escriu el teu comentari

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

El més llegit d'aquesta setmana