Maria Coll va assumir la direcció de la Fundació Migra Studium el passat mes de març, prenent el relleu de Maria del Carmen de la Fuente, que va estar al capdavant de l’entitat durant més de nou anys. Amb una trajectòria consolidada dins de la casa, Maria Coll hi ha treballat els darrers set anys com a responsable de projectes i referent de diverses àrees clau, com l’acollida, l’espai sociolingüístic, la formació laboral i el voluntariat.
Amb formació científica i una sòlida experiència educativa prèvia, Coll representa un perfil compromès i vinculat a la missió de Migra Studium. L’entrevista que segueix és una conversa sobre el sentit d’aquesta nova etapa, els reptes del lideratge social, la importància de la conciliació i la defensa d’una societat més justa i oberta a la diversitat.
Quin significat té per a vostè assumir la direcció de Migra Studium?
Assumir la direcció ha estat un procés intens. Quan vaig rebre la proposta, ara fa un any, vaig decidir prendre’m uns dies per fer discerniment. Vaig aprofitar per fer el Camí Ignasià, per madurar la decisió i escoltar què em demanava aquest moment vital. A la tornada, vaig decidir acceptar. A partir d’aquí, vam iniciar un procés de transició amb Maria del Carmen de la Fuente. Ha estat un període exigent, amb molts canvis a l’equip i imprevistos. Des del març, soc oficialment la directora de la Fundació Migra Studium.
Quins aprenentatges destacaria d’aquesta etapa compartida amb Maria del Carmen de la Fuente?
La tasca de Mari Carmen durant aquests 10 anys ha estat espectacular. Ha fet créixer Migra Studium fins a convertir-lo en una entitat sòlida i referent. Ha ampliat l’equip, ha impulsat projectes com la Xarxa d’Hospitalitat i ha consolidat una estructura organitzativa forta. El meu gran repte és continuar aquest llegat. Vull mantenir el que s’ha construït i reforçar allò que és el cor de la nostra missió: l’acollida i l’acompanyament de persones adultes en situació irregular.

Quins objectius li agradaria assolir en els pròxims anys?
Un dels grans objectius és donar més visibilitat i accés a l’Espai Interreligiós, sobretot a les escoles públiques. Volem que esdevingui una eina útil per promoure la convivència i el respecte a la diversitat religiosa a les aules. També treballem en un projecte de regularització per via laboral. Volem posar en contacte empreses amb persones en situació irregular i acompanyar-les en aquest procés. A més, analitzarem, amb estudiants d’ESADE, l’impacte social de Migra Studium.
Aquesta anàlisi ens ajudarà a fer-nos més visibles i a comunicar millor tot allò que fem. També pot tenir un impacte positiu en la captació de fons. Aspirem a tenir més base social, més finançament privat i a dependre menys de les ajudes públiques.
Com combina la responsabilitat de la direcció de la fundació amb el seu temps personal?
Soc dona, laica i mare de família. I vull demostrar que es pot liderar una entitat social sense renunciar a la vida personal i familiar. Aquesta mirada m’ajuda a empatitzar amb altres dones de l’equip que es troben en situacions similars. Crec fermament que el món professional ha de tenir horaris sostenibles. Cal posar límits per poder ser present a casa. Per això, no puc viatjar constantment ni tenir reunions a hores intempestives.
Aquesta manera de fer també impulsa canvis positius dins de l’organització. Ens obliga a revisar les dinàmiques de treball i fer-les més sostenibles per a tothom. És un desig compartit dins la Companyia de Jesús, que vol perfils diversos en llocs de direcció.
Delegar, prioritzar i establir horaris clars són claus. I, sobretot, defensar que la conciliació no és un privilegi, sinó una necessitat. Cal empoderar altres dones perquè vegin que és possible dirigir sense renunciar a una vida personal equilibrada.

Com heu viscut els atacs contra la llibertat religiosa a Piera i les agressions a migrants a Torre Pacheco?
A Migra Studium entenem la nostra tasca a partir de cinc verbs: acompanyar, servir, reflexionar, sensibilitzar i incidir. Davant d’aquests fets greus, és més necessari que mai reforçar la sensibilització i la incidència pública. Tot i tenir recursos limitats per a la incidència política directa, treballem intensament en l’acompanyament i la transformació de mirades. La comunicació i el voluntariat són eines potents per fer canviar la percepció sobre les migracions.
Des del Servei Jesuïta a Migrants s’ha seguit amb preocupació el que ha passat a Torre Pacheco. Com es diu en el seu comunicat: “Cap fet pot justificar la criminalització d’un col·lectiu ni els atacs indiscriminats contra persones, habitatges o establiments.”
Ara que ja és estiu, com viuen les vacances les persones migrades en situació irregular?
Per a moltes persones migrants, les vacances tal com les entenem —descans, viatges, temps d’oci— no existeixen. La precarietat econòmica, la manca de drets i la inseguretat administrativa fan gairebé impossible fer una pausa real.
Des de Migra Studium, oferiu activitats durant l’estiu?
La Fundació tanca a l’estiu per permetre que l’equip descansi i es recarregui. Tot i així, a Ciutat Vella hi ha entitats amigues, amb qui treballem en xarxa, que poden continuar donant suport durant aquests mesos. A més, per a les persones que acompanyem des de la Xarxa d’Hospitalitat, hi ha la possibilitat de passar uns dies a la casa de colònies que la Companyia de Jesús té a Senet, a la Vall d’Aran. Seran uns dies de descans i retrobament.

Quin missatge li agradaria transmetre a les persones que llegeixin aquesta entrevista?
La realitat migratòria no és allò que sovint ens transmeten amb por o estigmes. És una realitat plena de riquesa, diversitat i oportunitats. I tothom pot ser part del canvi. Es pot ajudar oferint temps com a voluntari, donant suport econòmic, escoltant o simplement obrint la ment. El contacte personal transforma més que qualsevol teoria.