Lleó XIV, un “clar signe d’esperança” per al conjunt de bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya

cropped-fav.png

L’elecció del cardenal Robert Francis Prevost com a nou bisbe de Roma, que ha escollit el nom de Lleó XIV, ha estat rebuda amb “joia i esperança” pels bisbes de les diòcesis catalanes. Des de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Tarragona, Solsona, Urgell, Lleida i Tortosa, els seus prelats han expressat públicament el suport al nou pontífex, i han destacat tant el seu perfil espiritual com el moment eclesial que representa el seu nomenament.

El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, subratlla la importància de comptar amb un nou successor de Pere, el qual, seguint un esperit missioner, convidi a viure “una Església missionera”. A més, remarca les primeres paraules del Papa, centrades en la pau i la llum de Crist, així com la seva capacitat de diàleg, la seva vida espiritual i el seu vincle amb Sant Agustí. Cristau fa també una crida a la pregària perquè el nou papa sigui guiat per l’Esperit Sant i pugui “conduir la barca de l’Església amb saviesa i fe”.

Per la seva banda, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Xabier Gómez, ha celebrat l’elecció i l’ha definit com una manifestació de l’Esperit Sant, posant l’accent en la necessitat d’”avançar plegats en sinodalitat”. El prelat recorda que Lleó XIV arriba en un moment complex, però “apassionant per a l’Església”, i expressa “una clara comunió afectiva i efectiva amb el nou pontífex”, animant el poble fidel a resar per ell i encomanar-lo a la Mare de Déu de Montserrat i a Sant Josep.

“Home de pregària, defensor de la justícia i amic dels pobres”

Des de Girona, Octavi Vilà ha posat en valor el perfil del nou papa manifestant la seva condició de religiós agustí, estret col·laborador del papa Francesc i figura clau en el Sínode sobre la sinodalitat. Interpreta el seu nomenament com un signe d’unitat i continuïtat, i destaca “l’esperança” que transmeten les seves primeres paraules, especialment el seu clam a no tenir por i a reconèixer Crist com a pont per a la humanitat. Vilà també ha demanat que es pregui pel nou pontífex en les celebracions litúrgiques.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha elogiat el simbolisme del nom escollit per Prevost, connectant-lo amb el papa Lleó XIII i la seva contribució a la Doctrina Social de l’Església. A més, ha perfilat el nou pontífex com un “home de pregària, defensor de la justícia i amic dels pobres”, i ha assenyalat que el seu lideratge serà necessari per afrontar els reptes d’un món globalitzat i fragmentat. Planellas també posa èmfasi en la comunió com a “clau del pontificat que s’enceta”.

La missa celebrada aquest passat dimecres al matí a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, ha volgut expressar també la seva alegria davant l’elecció de Lleó XIV, agraint a Déu pel do de comptar amb un nou pastor per a l’Església universal. A més, destaca que el nou pontífex serà “el principi visible de la unitat” i recorda la seva experiència personal amb Prevost durant el Sínode dels bisbes, ressaltant-ne la proximitat amb l’Església de Llatinoamèrica i l’esperit agustinià que irradia. Conesa ha fet també una crida especial a pregar per ell en les celebracions dominicals.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha remarcat que el missatge pronunciat per Lleó XIV des del balcó de Sant Pere ressona amb la força del papa Francesc, tot i que ha advertit que el nou pontífex “no hauria de ser percebut com una simple continuació, sinó com una veu pròpia que aporti una nova manera de fer”. Segons Vives, Prevost és un home “senzill i proper, decidit a sumar esforços per no fer passos enrere en el camí encetat per Francesc”. Finalment, Vives confia que la seva visió pastoral reforci l’opció preferencial pels pobres i una Església compromesa amb el món.

“A Déu li donem gràcies per aquesta elecció”

Des de Lleida, el bisbe Salvador Giménez destaca la dimensió espiritual i pastoral del nou papa, tot recordant que forma part de l’orde de Sant Agustí. Giménez posa èmfasi en el seu missatge sobre la pau i en la necessitat de treballar conjuntament per aquest valor fonamental, animant la diòcesi a demanar a Déu que el sostingui. A més, subratlla que “cal resar per ell, acollir-lo com a successor de Pere i treballar per la unitat de l’Església, amb l’esperança que Lleó XIV sigui un guia ferm per a l’anunci de l’Evangeli al món actual”.

El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, ha manifestat alegria per l’arribada del nou papa, Lleó XIV. “A Déu li donem gràcies per aquesta elecció, perquè en la persona del papa Lleó ens ofereix un nou pastor per a la diòcesi de Roma i per a l’Església universal”, ha expressat Gordo. El bisbe ha convidat a la comunitat a acollir el seu ministeri i la invitació que les paraules del nou Papa van fer: “Acollim la pau de Crist ressuscitat en els nostres cors, en les nostres famílies, en els nostres pobles i ciutats”. El bisbe, a més, ha destacat la crida a ser una església sinodal, missionera i esperançada.

Amb paraules diverses, però amb un mateix esperit, els bisbes catalans han coincidit a reconèixer en Lleó XIV un signe d’esperança i renovació. Tots han convidat a les seves comunitats a pregar per ell, tot demanant que el seu ministeri sigui fecund i estigui guiat per l’Esperit Sant. La comunió, la pau i la missió són les grans línies que s’entreveuen en els primers compassos d’aquest nou pontificat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia