El papa Lleó XIV ha adreçat un missatge en vídeo als rectors de més de 200 universitats del continent americà que participen del 20 al 24 de maig en una trobada a Rio de Janeiro amb motiu del desè aniversari de l’encíclica Laudato si’. Aquest encontre, organitzat per la Xarxa d’Universitats per a la Cura de la Casa Comuna, també té com a horitzó la preparació per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP30), prevista per al mes de novembre.
En el seu missatge, el pontífex envia salutacions i encoratja els participants a treballar “per la justícia ecològica, social i ambiental”. Lleó XIV subratlla la importància del treball col·lectiu en el marc d’un “discerniment sinodal” que pugui aportar solucions concretes davant la crisi socioambiental que afronta el planeta.
La trobada compta amb el suport de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina i es presenta com una oportunitat per impulsar el diàleg, el discerniment i l’acció conjunta. En aquest sentit, el Papa recorda que una de les propostes en discussió és la condonació del deute públic i ecològic, una idea que ja havia estat plantejada pel papa Francesc en el seu missatge per la Jornada Mundial de la Pau.
“El Jubileu que celebrem enguany és un any d’esperança”, afirma Lleó XIV, “i aquest missatge de perdó, de justícia i de compromís amb els més vulnerables pren encara més força”. La referència al Jubileu del 2025 impregna tot el missatge papal, que apel·la al coratge per obrir nous camins de solidaritat internacional.
El pontífex convida els rectors a esdevenir “constructors de ponts d’integració entre les Amèriques i la Península Ibèrica”, posant com a exemple l’estreta col·laboració entre institucions educatives de diferents contextos geogràfics i culturals. “Gràcies per la vostra tasca i el vostre esforç. Continueu endavant!”, conclou, abans d’impartir la seva benedicció apostòlica.
Aquesta trobada reforça l’aposta del Vaticà per un compromís actiu del món acadèmic en la lluita contra l’emergència climàtica i social. Les universitats, segons Lleó XIV, no només han de transmetre coneixement, sinó també formar persones capaces de transformar el món a través de l’esperança, la justícia i el respecte per la Creació.