Lleó XIV, als periodistes: “Desarmem la comunicació de tot prejudici, rancor, fanatisme i odi; purifiquem-la”

descarga
L'Aula Pau VI, plena de gom a gom. | Vatican Media

Expectació a l’Aula Pau VI davant la primera audiència pública del papa Lleó XIV, una trobada amb els periodistes acreditats per cobrir el conclave. Un costum que ja van implementar tant Benet XVI com Francesc, i que Robert Prevost ha volgut mantenir. Més de set mil periodistes han cobert un mes intens, des de la mort de Francesc fins a l’elecció del primer Papa agustí i nord-americà de la història de l’Església.

Va aparèixer Lleó XIV caminant amb seguretat, amb un somriure en els llavis, agraint la primera ovació que li van regalar els periodistes. “Bon dia i gràcies per aquest bell acolliment”, va començar en anglès, “els agraeixo els aplaudiments, me’ls esperava a la fi, no al començament”. Després, en italià, el Papa va donar la benvinguda als mitjans de comunicació del món, agraint-los el treball dut a terme en “aquest temps de gràcia”.

No a les paraules agressives

Referint-se al Sermó de la Muntanya, Lleó XIV va recordar els “benaurats que treballen per la pau”. Una benaurança “que ens concerneix a tots”, a aconseguir “una comunicació distinta, que no busqui el consens costi el que costi, que no es revesteixi de paraules agressives”, que “no abraci el model de la competició” i separi “la veritat de l’amor”.

El papa Lleó XIV, aquest dilluns al matí. | Vatican Media

Alliberar els periodistes empresonats

“La pau comença en cadascun de nosaltres, en la forma en què cadascun mirem els altres, parlem dels altres. El mode en què ens comuniquem té una importància fonamental. Hem de dir ‘No a la guerra de les paraules, de les imatges’, hem de rebutjar el paradigma de la guerra”, va subratllar Prevost, qui va arrencar una ovació en recordar als “periodistes empresonats per informar sobre la veritat”. “Demano l’alliberament d’aquests periodistes”, va insistir, reconeixent “el valor dels qui defensen la dignitat, la justícia i el dret dels pobles a estar informats, perquè només els pobles informats poden prendre decisions lliures”.

“El sofriment d’aquests periodistes empresonats interpel·la la consciència de les nacions i de la comunitat internacional, cridant-nos a tots a salvaguardar el bé preciós de la llibertat d’expressió i de premsa”, va recalcar, donant les gràcies als mitjans pel seu “servei a la veritat”.

“Nosaltres som els temps”

“Vivim temps difícils per a recórrer i narrar”, va insistir Lleó XIV. “És un desafiament per a tots, del qual no hem de fugir. Ens demana a cadascun de nosaltres que, en les nostres diferents funcions, no cedim mai a la mediocritat”, va prosseguir. “L’Església ha d’acceptar el desafiament del temps, i no ha d’haver-hi una comunicació i un periodisme fora de la història”, va finalitzar. “Nosaltres som els temps”, va advertir.

Robert Prevost, en la seva arribada a l’Aula Pau VI. | Vatican Media

“Gràcies pel que van fer per a sortir dels estereotips i llocs comuns, a través dels que solem llegir la vida mateixa. Gràcies perquè han aconseguit captar l’essencial del que som i transmetre-ho per tots els mitjans al món sencer”. “Avui, un dels reptes més importants és promoure una comunicació que ens tregui de la Torre de Babel en la qual a vegades ens trobem, de la confusió de missatges sense amor, ideològics i sectaris”.

Enfront d’això, “el seu servei, amb les paraules i estil que adopten, és important. La comunicació no és només transmissió d’informació, sinó creació d’una cultura, d’entorns humans i digitals”. Especialment en temps d’intel·ligència artificial, “amb el seu immens potencial que exigeix discerniment per a orientar les eines pel bé de tots”. “Aquesta responsabilitat correspon a tots”.

Missatge de Francesc, i de Lleó

Finalment, Prevost va tornar a fer seu l’últim missatge del Papa als periodistes, amb una crida especial: “Desarmem la comunicació de tot prejudici, rancor, fanatisme i odi, purifiquem-la”.

“Serveixin a una comunicació capaç d’escoltar, de recollir la veu dels febles que no tenen veu. Desarmem les paraules i contribuirem a desarmar la Terra”, va clamar, defensant que “una comunicació desarmada i desarmant ens permet compartir una visió del món i actuar de manera coherent amb la nostra dignitat humana”.

“Estan en primera línia per a narrar els conflictes (…) i el treball silenciós de tants per un món millor. Triïn el camí d’una comunicació de pau”, va finalitzar, abans de baixar les escales de l’aula i saludar, un a un, els periodistes.

Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia