La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya rebutja la proposta de prohibició del vel islàmic a escoles i espais públics

cropped-fav.png
Dret a manifestar la religió pròpia en espais públics, família musulmana I @Pixabay

La proposta de Junts per Catalunya de prohibir l’ús del vel islàmic —així com el burca i el nicab— en escoles, instituts i espais públics ha estat durament rebutjada per la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT). Consideren que aquesta mesura, presentada sota el pretext de combatre la discriminació de gènere i garantir la seguretat, no només és discriminatòria, sinó que “vulnera drets fonamentals com la llibertat religiosa”, recollida en diverses normatives tant nacionals com internacionals.

UCIDCAT destaca que la Constitució Espanyola, a l’article 16.1, protegeix explícitament la llibertat ideològica, religiosa i de culte, i que l’article 27.2 garanteix que l’educació ha de respectar els drets i llibertats fonamentals, inclòs el dret de les famílies a educar els seus fills i filles d’acord amb les seves conviccions. Per tant, prohibir el vel en l’àmbit escolar suposa una intromissió injustificada en aquest dret.

A més, la Llei Orgànica 7/1980 de Llibertat Religiosa reconeix el dret a rebre i impartir formació religiosa, així com a escollir, dins i fora del context escolar, l’educació religiosa i moral en funció de les pròpies creences. Això implica que les famílies musulmanes tenen dret a que les seves filles portin el vel si així ho decideixen, tant per motius de fe com d’identitat cultural.

Aquestes garanties són també recollides a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i al Conveni Europeu de Drets Humans. En concret, el dret a manifestar la pròpia religió en públic només pot ser limitat en cas de necessitat social imperiosa, amb justificació clara i proporcional, condicions que UCIDCAT considera que aquesta proposta no compleix. El precedent de la sentència de 2011 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va suspendre el veto al burca a Lleida, confirma que aquest tipus de mesures poden ser declarades contràries a la llibertat religiosa.

La Unió de Comunitats Islàmiques rebutja l’argument que es fa servir sovint, segons el qual cal protegir les noies musulmanes de possibles pressions per dur el vel. Aquest plantejament paternalista pot derivar en discriminacions arbitràries i contribuir a l’estigmatització d’una minoria concreta. Defensar la llibertat religiosa vol dir també respectar les decisions que aquestes noies prenen dins el seu context familiar i comunitari, sense imposicions ni prohibicions externes.

Finalment, UCIDCAT fa una crida a les institucions i partits perquè actuïn amb responsabilitat, fonament legal i sensibilitat social. Reivindiquen “una societat plural on l’escola sigui un espai d’inclusió i respecte a la diversitat cultural i religiosa”. “Educar en llibertat implica permetre que tothom expressi les seves conviccions, no restringir-les”, argumenten, instant també a la ciutadania catalana a “no deixar-se arrossegar per discursos excloents disfressats de valors democràtics”.

Junts per Catalunya es va posicionat públicament sobre la qüestió aquest passat dimecres 21 de maig, hores abans que el Parlament de Catalunya votés una moció d’Aliança Catalana sobre la prohibició del vel islàmic a l’espai públic. Junts va defensar la prohibició generalitzada del burca i el nicab en llocs públics per raons de seguretat i de discriminació de gènere, però es va oposar a la moció del partit de Sílvia Orriols, que finalment va ser rebutjada pel parlament.

Hi ha noies que prenen la decisió de dur hijab sense imposicions ni prohibicions externes I @Pixabay

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia