En tan sols set dies, totes aquelles persones que freqüenten gairebé cada dia el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, així com el conjunt de l’Església catalana, van passar d’experimentar una gran alegria a una profunda tristesa. Això passava en l’interval que hi havia entre el passat 14 d’abril, quan el papa Francesc reconeixia les virtuts heroiques d’Antoni Gaudí —convertint el gran exponent del modernisme català en venerable— i el 21 d’abril, quan va morir el pontífex a 88 anys.
La decisió de l’argentí era una de les últimes que prenia abans que el seu cos s’aturés i, com destaca un dels sagristans de la basílica, Diego Ronzón, un jove mexicà instal·lat a Catalunya des de fa poc més de tres anys, “tant Bergoglio com tota la comunitat de cristians que trepitgem regularment el temple de Gaudí compartíem la il·lusió de veure’l finalitzat el pròxim 2026, quan la Torre de Jesús coroni el cel de Barcelona”. Però el destí tenia preparat un altre final, i, com indica, “serà Lleó XIV qui, si no passa res, vegi acabada l’obra mestra de l’arquitecte que va veure començar un papa amb el mateix nom, Lleó XIII“.

El sagristà sosté que des de la basílica ja s’ha enviat a la Santa Seu una carta de felicitació al nou pontífex “en què també se’l convida a visitar la Sagrada Família el pròxim any, coincidint amb el centenari de la mort del seu principal inspirador”. A més, observa amb especial il·lusió que “el cercle obert per un Lleó” es pugui tancar “per un altre que portarà el mateix nom”, remarcant la idea que tot plegat coincideixi amb una celebració per a beatificar Antoni Gaudí que, “sense dubte, representaria tot un colofó”.
“Lleó XVI posaria la cirereta del pastís”
Qui també comparteix el desig que el juny de 2026 —quan hagin transcorregut els dotze primers mesos del pontificat de Lleó XIV— el papa travessi el cel del Mediterrani per aterrar a Barcelona és el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull. “Si vingués, no tinc cap dubte que posaria la cirereta del pastís”, afirma el sacerdot barceloní fent referència a un esdeveniment que seria “una gran notícia, tal com ho ha estat la seva elecció com a 267è papa de l’Església catòlica”. “Serà un papa que treballarà bé el llegat de Francesc”, afegeix Turull.

“La Sagrada Família mira cap al futur amb il·lusió”
Un altre dels eclesiàstics vinculats a l’edifici més emblemàtic de la ciutat comtal és David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona i un dels cinc vocals de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Per al barceloní, que va ser al Vaticà durant el multitudinari funeral per acomiadar Francesc, el 26 d’abril, “seria preciós que la basílica barcelonina posés el punt final de la seva construcció, per bé que hi hagués elements constructius que veiessin la llum més endavant, amb aquesta bonica coincidència“.
“La que per a molts i moltes és considerada com la catedral d’Europa”, com defineix Abadías un dels grans tresors patrimonials de l’Església occidental, destaca per al prelat per ser “símbol i imatge d’una església que, en ple segle XXI, té les seves arrels enfonsades en la tradició, però que mira amb il·lusió cap al futur de manera creativa, original, despertant emocions i, com tots volem, oferint un sentit de transcendència“.
