La Comunitat Musulmana Ahmadia protagonitzarà el pròxim dimecres 21 de maig de 2025 una trobada-col·loqui sota el títol Islam i Europa: xoc de civilitzacions? a la Facultat de Ciències de la Comunicació del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte, que tindrà lloc de 12 a 14 hores i serà d’entrada lliure, acabarà amb una degustació gastronòmica de cuina indopakistanesa. L’objectiu principal serà generar un espai de trobada i diàleg per desmuntar prejudicis i parlar obertament sobre els malentesos entre el món islàmic i el món occidental.
Durant la reunió es tractaran temes com la por a la immigració, l’estigmatització dels musulmans i la necessitat de construir convivència des del respecte mutu. “La ideologia extremista que alguns associen a l’islam no té cap relació amb l’autèntic missatge del Corà”, apunta Qamar Fazal, portaveu de la comunitat“, qui recorda que no ha d’existir coacció en matèria de religió, i per tant res s’ha de témer perquè les nostres són ensenyances de pau”.
Fazal també destaca que “la conferència de la UAB vol generar ponts amb el món cristià, malgrat les diferències teològiques, en comptes de centrar-se en el xoc entre cultures”. En aquest sentit, convida a posar el focus en els valors compartits: “Vull transmetre que els objectius que hi ha a la humanitat són comuns per generar un món millor, que estem al mateix vaixell, i hem d’evitar abocar-nos a una Tercera Guerra Mundial”.

Durant l’acte també es reflexionarà sobre la necessitat de fomentar l’educació entre els col·lectius més vulnerables, tant en societats occidentals com en països d’origen, per combatre la marginació i les desigualtats. Segons la Comunitat Ahmadia, “una de les formes essencials per ajudar els més necessitats és a través de l’educació”, eina clau per evitar que els joves caiguin en la delinqüència o l’extremisme.
Altres temes que es tractaran són el paper de la dona a l’islam —sovint malentès—, la defensa de la llibertat religiosa i la crítica a les estructures econòmiques globals que perpetuen la dependència i la pobresa. Els organitzadors recorden que “el profeta Muhammad va ensenyar que no es pot ser agraït a Déu si no s’és agraït amb els éssers humans”, i això implica, entre altres coses, lluitar per la justícia social i la dignitat de totes les persones.
