L’escultura Homeless Jesus (Jesús sense llar), de l’artista canadenc Timothy Schmalz, es va instal·lar el passat dimarts 22 de juliol, a l’Oficina d’Acollida al Pelegrí de la Catedral de Santiago de Compostel·la, coincidint amb la setmana de celebracions en honor a l’Apòstol Sant Jaume.
La peça, de bronze, mostra Jesús estirat en un banc públic, embolcallat amb una manta i amb el rostre ocult. Només les nafres als peus permeten identificar-lo. Inspirada en el passatge de l’Evangeli de Mateu 25, la imatge convida a reconèixer Crist en les persones que viuen en els marges i en les persones sense sostre.
“Ens recorda tants que viuen sense rumb ni horitzó, sense parets que els acullin. Davant d’això, cal un compromís que ens uneixi com a humanitat”, va dir l’arquebisbe de Santiago, Francisco José Prieto, en l’acte de benedicció, destacant la força simbòlica de l’obra.
Schmalz: “Una invitació a seure amb Crist”
Timothy Schmalz explica en la seva pàgina web que l’escultura vol provocar una mirada nova cap als més oblidats. Veure Crist on menys l’esperem, en un banc exposat al fred, és part del missatge. L’artista remarca que passar de llarg també forma part del missatge. “Quantes vegades ignorem aquells que dormen sota un pont o en un portal?”
L’escultura, de grans dimensions, no és només una representació artística sinó també una crida espiritual. “Aquest banc és una invitació a seure amb Crist: un lloc per pregar, però també per actuar”, descriu l’artista. L’obra ha estat contemplada durant l’acte per fidels, autoritats eclesials, locals i pelegrins.
Homeless Jesus ja va ser instal·lada a més de cent ciutats del món, com Nova York, Roma, Madrid, Londres o Barcelona (a l’Hospital de Campanya de Santa Anna). Segons Schmalz, l’art té el poder de “cristal·litzar l’Evangeli i portar-lo al carrer com un recordatori viu”.

‘Jesús sense llar’ al cor del Camí de Sant Jaume
La ubicació escollida —l’Oficina d’Acollida al Pelegrí— és un lloc especialment significatiu. És allà on molts pelegrins reben la compostel·la després de finalitzar el seu camí. Ara, en arribar, es troben amb una imatge inesperada: la d’un Crist pobre, vulnerable i proper als exclosos.
La instal·lació va ser possible gràcies a la donació de Diane i Tim Needles, un matrimoni d’Ohio compromès amb l’evangelització i amb el suport als més necessitats. A més, no és la primera obra de Schmalz relacionada amb el Camí: a Melide (diòcesi de Lugo) hi ha Be Welcoming, que representa un pelegrí convertint-se en àngel.
Timothy Schmalz, traducció visual de la Bíblia
Des de fa més de 25 anys, Timothy Schmalz crea escultures a gran escala. Schmalz és un artista figuratiu i les seves obres estan instal·lades arreu del món. Algunes de les seves peces més reconegudes es troben en indrets històrics d’Itàlia, el Canadà, els Estats Units i el Vaticà, i han estat beneïdes pel papa Francesc: Homeless Jesus, Angels Unawares, Mary, Untier of Knots, Sheltering i Let the Oppressed Go Free.

Schmalz descriu la seva obra com a traduccions visuals de la Bíblia. Tot i que la majoria de les seves escultures parteixen d’una temàtica espiritual, també crea grans i complexes escultures públiques en bronze. Algunes d’aquestes inclouen monuments en homenatge als veterans i als bombers. Schmalz s’esforça per crear obres d’art èpiques que connectin amb l’espectador a través del disseny i els detalls, no només per commoure’l emocionalment, sinó també per fer-lo sentir, d’alguna manera, part de l’obra.