Gabriel Romanelli: “La visita del patriarca de Jerusalem ha sigut un regal i un consol immens”

jordpacheco
Pizzaballa observa edificis bombardejats durant una visita a Gaza. | Patriarcat Llatí de Jerusalem

Més de vuit mesos després de l’atac de Hamàs que va desencadenar l’actual invasió de l’exèrcit d’Israel a Gaza, als carrers del barri del Zeitoun, al nord de la Franja, no hi ha soldats desplegats però sí centenars de tones de runes d’edificis bombardejats i cotxes pels carrers plens de bales. “No obstant això, les persones mostren una capacitat increïble per tolerar el patiment”, assegura Gabriel Romanelli, rector de l’església llatina de la Sagrada Família, que el passat dijous 16 de maig va tornar reunir-se amb els seus feligresos per primer cop des de l’inici del conflicte.

En una entrevista als mitjans de la Conferència Episcopal d’Itàlia, el capellà argentí, que va arribar a Gaza amb el cardenal Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, assegura que en els seus primers dies en el territori l’ha cridat l’atenció “el compromís” de molts habitants de la Franja per “mantenir el poc que queda de les seves cases, intentar guanyar-se la vida venent tota mena de coses, o trobar un lloc segur on poder dormir amb la família”.

“No oblidem que encara hi ha bombardejos i baralles. Hi ha desenes de milers de persones que passegen pels carrers sense rumb“, exposa Romanelli, que defineix la visita de Pizzaballa a la parròquia com un “regal immens” i “un consol per a aquells que fa mesos que pateixen penúries i pateixen”. “L’Església és realment una gran família on tots, grans i petits, treballen per a la glòria de Crist i la pau”, reconeix el rector.

Pizzaballa, contemplant el devastat barri del Zeitoun, al nord de Gaza. | Foto: LPJ

El patriarca havia expressat repetidament el desig d’entrar a Gaza per demostrar proximitat i solidaritat amb els cristians de Gaza. Un desig que es va fer realitat el passat 16 de maig amb una visita de quatre dies que, segons Romanelli, enfortirà la fe dels més de mig miler de cristians que es refugien al complex parroquial des de finals del mes d’octubre intentant sobreviure al setge militar.

Romanelli, que quan va esclatar el conflicte es trobava fora de Gaza i no ha pogut tornar fins ara, ha abraçat de nou les monges de Verb Encarnat (Ive) i el seu vicari, el pare Youssef Asaad, als quals va fer saber que volia quedar-se a Gaza malgrat la delicada situació d’una comunitat cristiana que a l’inici de la guerra era d’unes 700 persones i ara ha quedat reduïda a unes 500.

“He tornat i em quedaré amb ells. Aquí hi ha moltes coses a fer i ajudar és necessari”, admet el sacerdot i religiós, que confessa que quan va tornar a trobar-se amb els seus feligresos va veure “molt dolor a les cares però també molta serenitat“. “Com va dir el patriarca, la serenitat d’aquesta gent és sorprenent: no estan enfadats, malgrat l’enorme patiment que provoca aquesta guerra que no vol acabar”.

Pizzaballa, durant una confirmació la parròquia llatina. | LPJ

Preguntat pel futur dels cristians a Gaza, Romanelli revela que l’Església respectarà totes les decisions de les famílies. “Hi ha qui vol marxar i s’està preparant per fer-ho, demanant un visat per viatjar a l’estranger, i qui té intenció de quedar-se. Actualment, tenim al voltant de 500 cristians desplaçats al recinte, entre ells una cinquantena de nens atesos per les monges de la Mare Teresa. Els que quedin podran comptar, com sempre, amb el suport de l’Església. Treballarem per això”, assegura.

En aquest sentit, el rector de Gaza diu que està previst que aviat tornin a començar les classes escolars per als més petits a la parròquia. “No podem parlar d’una ‘escola’ en el veritable sentit de la paraula, perquè estem en guerra i moltes de les nostres estructures han estat colpejades i inutilitzades. Però estem treballant per oferir aquesta possibilitat als nostres petits”, detalla el capellà, que en aquests primers dies ja ha vist com es reprèn l’oratori dins la parròquia amb jocs, pallassos i trobades. “Això representa un gran senyal d’esperança per als més petits i les seves famílies”, apunta.

Durant aquests vuit mesos de guerra, els cristians de Gaza han vist morir 38 membres de la comunitat i altres que han resultat ferits, però també han gaudit de la proximitat material i espiritual del Papa Francesc, que segons Romanelli es comporta com “un autèntic pare que cada dia crida als seus fills en dificultats”. “Cada vespre a les 20 h els fidels es reuneixen al voltant del pare Youssef esperant escoltar la veu del Pontífex i rebre la seva benedicció”, explica.

Romanelli i Pizzaballa, a Gaza. | LPJ

La visita del cardenal Pizzaballa, feta en sinergia amb l’Orde de Malta, ha servit per planificar l’ajuda humanitària necessària per a la comunitat cristiana, que en els últims mesos ha fet tot el possible per ajudar també moltes famílies musulmanes. Sobre la situació pel que fa a les ajudes, Romanell explica que les condicions, segons el que pot veure ara, semblen haver “millorat lleugerament”. “S’ha donat permís per reobrir algunes fleques, així que hi ha una mica més de pa disponible. Malauradament, els preus de molts productes són molt elevats i pocs els poden comprar”, assegura el capellà.

Finalment, preguntat per un possible alto el foc i un alliberament dels ostatges israelians, Romanelli confessa que des de l’inici de la guerra preguen cada dia “incessantment” per la pau. “L’alto el foc és necessari, però no és la solució. La solució és la pau”, assegura, convençut que “el soroll i la violència de les armes mai tindran l’última paraula en les guerres, ni tan sols en aquesta”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia