Per sisè any consecutiu, el col·lectiu de dones creients i feministes Alcem la Veu ha convocat una concentració per reclamar la igualtat a l’Església. L’acte tindrà lloc el pròxim diumenge 2 de març a les 12 h davant la Catedral de Barcelona i s’inscriurà en les mobilitzacions feministes del 8M, en el marc d’un moviment que s’estén per més de 31 ciutats d’Espanya i diversos països del món.
Sota el lema “Creients i feministes, per una Església en igualtat”, Alcem la Veu denuncia la discriminació i invisibilització de les dones a l’Església catòlica i reclama una institució igualitària i inclusiva. “Jesús de Natzaret es va envoltar de dones i les va fer primeres testimonis de la seva resurrecció. Per què l’Església continua excloent-les?”, es demanen les organitzadores.
L’acte inclourà diferents intervencions, la lectura d’un manifest conjunt amb altres col·lectius de dones cristianes i una expressió simbòlica de renovació i esperança mitjançant la dansa i l’aigua. Amb aquest gest, les participants reivindicaran el baptisme com a signe d’igualtat i dignitat per a totes les persones, independentment del gènere.
Alcem la Veu exigeix l’accés de les dones al diaconat i al presbiterat, la fi del llenguatge patriarcal en la litúrgia i els textos eclesiàstics, així com el reconeixement de la seva tasca indispensable en la comunitat cristiana. “Som majoria en el voluntariat, en la catequesi, en l’acció social i pastoral, però continuem excloses dels espais de presa de decisions”, denuncien.

Segons Eva Segura, membre d’Alcem la Veu, la transformació de l’Església ha de passar per accions tant a gran escala com en l’àmbit local. “Per una banda —explica— cal crear una comissió de treball específica que aplegui totes les sensibilitats dins de l’Església per consensuar i avançar fermament cap a la igualtat”. Alcem la Veu, considera possible que això es pugui dur a terme durant el pontificat del papa Francesc, però manté reserves vers la situació en el futur. “Francesc ha fet tot el que ha pogut i, dins les seves capacitats, ha impulsat un camí cap a la igualtat, però calen comissions de treball sòlides que continuïn aquesta tasca”, argumenta Segura a Flama.
Pel que fa a l’àmbit local, l’activista proposa impulsar taules de diàleg a cada diòcesi, seguint l’exemple de Madrid. “Allà s’ha creat una taula de diàleg de dones, una iniciativa fonamental per arrelar i fer efectiva la feminització de l’Església de la qual parla el papa Francesc”. Això no només afecta l’accés de les dones al diaconat i al presbiterat, sinó que “també qüestiona el sistema clerical actual, que cal revisar i transformar”, afirma.
Un canvi estructural “més profund”
Tot i que hi ha hagut passos en obrir nous espais de responsabilitat a les dones a l’Església, com el recent nomenament de Simona Brambilla com a prefecta del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, Segura reitera que “el canvi estructural ha de ser més profund i permanent, més enllà dels nomenaments individuals, cap a una major igualtat de gènere que hauria de ser irreversible”.
Un canvi que també ha de ser de llarg abast: “Modificar el model d’Església farà molt més viable la plena integració de les dones en tots els àmbits: la formació, el servei, l’ordenació… Ha de ser un canvi de paradigma, que ja comença a notar-se en molts sectors de base”. “Aquesta transformació afecta també la llengua i la litúrgia, la manera com ens referim a Déu, tradicionalment en masculí, és un aspecte que també es podria revisar i adaptar”, conclou Segura.
La concentració del 2 de març, es clourà amb una batucada reivindicativa i un missatge d’esperança: “No estem soles, som una xarxa que creix cada dia, a Europa i al món, per transformar l’Església en una comunitat d’iguals”.
