El cardenal Cobo, davant dels discursos d’odi contra el migrant: “Què votaria Jesús?”

descarga
La roda de premsa s'ha celebrat aquest dilluns al matí a la seu de la CEE. | Conferència Episcopal Espanyola

“Ser migrant no és un delicte, no es pot penalitzar una persona simplement per no tenir documentació”. El cardenal de Madrid, José Cobo, va plantejar aquest dilluns “una mirada de l´Evangeli, que no és la mirada nacional, ni d´interessos, ni ideològica, sinó des de la dignitat que Déu ens ha donat“, durant la presentació de l´exhortació apostòlica ‘Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb migrants‘. Un document que arriba amb una necessitat clara: “Aprendre a mirar cada migrat, cada persona, que no són números, són persones”.

“No construirem guetos a les nostres ciutats, o fins i tot dins de la nostra església, no”, va plantejar el cardenal arquebisbe de Madrid, que va convidar a “treballar per la integració”. “No tenim totes les pistes, però sí que volem generar les causes perquè això passi”.

També, de cara a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. “Volem donar una llum al diàleg polític, des de la riquesa de la diversitat. Cada catòlic s’hauria de preguntar què diria Jesús davant la realitat espanyola i europea. Els creients sí que tenim una mirada per oferir. Què votaria Jesús davant el migrant? Aquesta política queda oberta”, va incidir, assenyalant que les reclamacions que planteja el document —ancament dels CIE, situació dels menors no acompanyats— “no són noves”. No va voler Cobo, malgrat les contínues preguntes, ser més concret, encara que sí que va traçar la necessitat de l'”hospitalitat i la dignitat humana“.

Presentació d’aquesta exhortació apostòlica sobre migracions. | CEE

Biaix xenòfob

Pel que fa al “biaix xenòfob” d’algunes propostes polítiques, especialment en el context europeu, i amb la mirada posada en les eleccions europees, el director del secretariat de Migracions de la CEE, el dominic Xabier Gómez, va admetre que “desgraciadament hi ha una instrumentalització política de la migració a tot el món”, recalcant que “molta de l’hostilitat que es genera té a veure amb aquests relats que es van transmetent”.

La por que anestèsia les consciències

En aquest punt, Gómez va subratllar la necessitat de l’hospitalitat “enfront dels intents per consumir la droga de la por, que anestesia les consciències de molta gent, i més en períodes electorals”, i va fer una crida a la “responsabilitat de tots”. “Hi ha un discurs utilitzat amb fins electoralistes per fer por a la població amb la migració, i això ens porta a l’esquizofrènia“.

Una crida, també, a la mateixa Església, que ha de mirar el seu futur, també marcat per les migracions: “El futur de l’Església catòlica a Espanya és un futur de mestissatge, i cal veure’l com una bona notícia, perquè reflecteix la catolicitat de l’Església”, va incidir Xabi Gómez. “Un catòlic no pot combregar amb el racisme ni amb l’aporofòbia”, va concloure el frare dominic.

Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia