Als seus 92 anys, el cardenal alemany Walter Kasper continua esperonant les reformes a l’Església catòlica, la qual cosa el va portar a convertir-se en un fidel servidor del difunt papa Francesc, l’esperit reformador del qual, segons va reconèixer fa uns dies, va ser torpedinat en algunes iniciatives —com la qüestió del celibat i l’ordenació femenina— pel papa emèrit i el cardenal guineà Robert Sara.
Ara, en la seva autobiografia, que es posa a la venda a Alemanya el pròxim 10 de juny, qui va ser bisbe de Rottenburg-Stuttgart i president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, es mostra favorable al diaconat femení.
“Al meu entendre personal, obrir el diaconat permanent a les dones té bons arguments teològics a favor seu i seria un pas assenyat des del punt de vista pastoral”, escriu el purpurat, que té publicada també una considerable obra teològica.
“Les dones i els homes tenen la mateixa dignitat davant Déu i, per tant, han de ser reconeguts amb els seus propis carismes”, assenyala Kasper en la seva obra, titulada Després de la pista de la veritat, i que ha estat avançada en aquestes qüestions pel portal Katholisch.
Reconeix en aquestes mateixes pàgines que en aquest sentit, han ocorregut moltes coses en les últimes dècades en el si l’Església en relació amb el diaconat femení, com l’obertura per part del papa Francesc de sengles comissions per a estudiar la seva fonamentació i viabilitat, que al final semblen haver quedat en punt mort, “però encara queda molt per fer”.
Estima el cardenal que la qüestió sobre el paper de la dona a l’Església catòlica s’ha convertit “en un gran problema”. “Hi ha molts càrrecs a l’Església amb responsabilitat de lideratge que no requereixen autorització sacramental i que també poden ser confiats a les dones”, estima Kasper.
Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘.