El cardenal José Cobo, un dels 133 membres del Col·legi Cardenalici que participaran en el conclave del pròxim 7 de maig per elegir el successor del papa Francesc, assegura que “el futur Papa haurà de ser una persona valenta, que respecti la tradició viva de l’Església i que sigui capaç de respondre als grans desafiaments actuals”.
En una entrevista recent a ABC, l’arquebisbe de Madrid afirma que “la tradició no és un cofre tancat, sinó un esperit que es renova i s’adapta a cada temps, sempre guiada per l’evangeli“. “La missió i el missatge de l’Església han de ser proclamats amb paraules entenedores per la gent de avui”, afirma.
El conclave, per a Cobo, és “un moment de gran pluralitat”, amb participants de tot el món, fins i tot de les zones més perifèriques de l’Església. “La qüestió és conèixer-se i entendre’s, més que buscar un perfil concret. La llibertat en aquest procés és fonamental perquè els cardenals puguin expressar-se sense pressions, buscant un Papa que sigui fruit del que el mateix Esperit vol per a l’Església en aquell moment”, apunta.
Cobo també destaca que la longevitat de cada pontificat no ha de ser una mesura per valorar la seva importància. “Cada Papa”, insisteix, “ha deixat una empremta, i la durada del seu mandat està marcada per les necessitats i els canvis de l’Església i el món”. “L’empremta del Papa Francesc, com la d’altres en el passat, queda arrelada en la història i en la consciència de l’Església i la societat”, recorda
El purpurat espanyol subratlla la importància del diàleg i la col·laboració amb l’estat i la societat civil, evitant confrontacions i promovent la comprensió mútua. La manera d’afrontar els reptes actuals, segons ell, és amb una actitud de diàleg sincer i obert, que permeti a l’Església seguir sent un lloc de trobada i de missió en el món contemporani. La seva esperança és que el proper Papa sigui “un líder que encarni aquesta actitud valenta i oberta, sempre guiada per l’Esperit Sant”.
Un altre aspecte clau que destaca és que l’Església “no està en un moment d’erial, sinó que ja disposa d’un gran nombre de processos i llavors sembrades“. “La tasca del nou Papa serà acollir tot aquest patrimoni i continuar amb la renovació i arrelament de les reformes, especialment aquelles que ja es van començar després del Concili Vaticà II”, assegura Cobo, convençut que “la força de l’Església prové del seu esperit i de la seva missió, i no de la simple estructura”.
Respecte a la diversitat dins de l’Església, Cobo defensa que “no cal categoritzar com a tradicionalistes o progressistes, sinó veure-ho com una pluralitat inherent“. “La funció del Papa”, diu, “és respectar aquesta diversitat i crear unitat a través de la comunió en l’Esperit Sant, que guia les decisions i els processos de la institució”. La unitat, conclou el cardenal, s’assoleix “amb la mirada posada en Déu” i “en la missió, més que en les estructures humanes”.
