El Principat d’Andorra i l’Orde Sobirà de Malta van acordat l’establiment de relacions diplomàtiques el passat 16 de juny, a Roma. Aquesta decisió es basa en la voluntat comuna d’enfortir els llaços d’amistat i fomentar la cooperació entre ambdues entitats i les seves poblacions, sobre la base dels principis d’igualtat i el respecte mutu.
L’establiment formal de relacions diplomàtiques representa un pas significatiu per a les dues parts. Tant el govern andorrà com l’Orde de Malta consideren que aquest acte no només reforçarà els vincles bilaterals, sinó que també establirà les bases per a una col·laboració sòlida i constructiva a escala internacional.
Una de les finalitats principals d’aquest acord és impulsar iniciatives conjuntes en països tercers en l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament i l’ajuda humanitària. Ambdues parts aspiren a contribuir de manera eficaç i coordinada al benestar de les poblacions més vulnerables.
Tradició històrica en cooperació internacional
Aquesta col·laboració s’inscriu en una tradició històrica compartida que es remunta a l’edat mitjana i es fonamenta en valors com la pau, la solidaritat i la cooperació, més rellevants que mai en el context internacional actual.
El Gran Canceller de l’Orde de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo, i la ministra d’Afers Exteriors andorrana, Imma Tor Faus, van mostrar plena confiança que aquest nou marc diplomàtic, que obrirà una etapa prometedora d’amistat i col·laboració.
Amb aquest pas, l’Orde de Malta i Andorra reforcen el seu compromís com a actors responsables en la comunitat internacional, amb l’objectiu de generar beneficis tangibles i duradors per a les seves societats i per a altres comunitats arreu del món.

30 anys de vincles Diplomàtics amb el Vaticà
Coincidint amb l’establiment de relacions amb l’Orde de Malta, el Principat d’Andorra també va commemorar 30 anys de vincles diplomàtics amb la Santa Seu i amb la República Italiana. En aquest marc, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va reunir-se amb Paul Richard Gallagher, representant de la Secretaria per a les Relacions amb els Estats de la Santa Seu, amb qui va reafirmat la voluntat d’enfortir aquesta relació històrica. Durant la trobada, la ministra va valorar la recent designació del nou copríncep episcopal, Josep-Lluís Serrano Pentinat, com l’inici d’una nova etapa institucional. D’altra banda, al Palazzo Firenze de Roma, es va celebrar un acte per marcar tres dècades de relacions amb Itàlia, on també es va anunciar l’organització a Andorra de la setena trobada global de la Mountain Partnership el març de l’any 2026, així com l’inici de converses per a un futur conveni per evitar la doble imposició.