Anna Berga, vicedegana de Recerca de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull alerta que “el racisme i la xenofòbia són una amenaça per a les societats occidentals”. Ho fa en un vídeo difós per l’entitat arran de les agressions recents a col·lectius de persones migrants al municipi murcià de Torre Pacheco, que han tornat a posar en alerta la societat per l’augment dels discursos d’odi .
Després d’analitzar els fets, perpetrats per manifestants amb la cara tapada i atiats per moviments d’extrema dreta i formacions polítiques com Vox, Berga destaca que “la identificació de la immigració com una font de problemes socials no és nova” i “respon a una dinàmica molt estudiada per la sociologia, especialment en períodes de crisi i inestabilitat”. En aquestes situacions, segons l’experta, sovint es recorre a la figura del boc expiatori i es canalitza el malestar social contra col·lectius vulnerables. “Aquest mecanisme”, sosté, “alimenta una retòrica perillosa que pot posar en risc la cohesió social i el benestar col·lectiu”.
Per combatre aquestes falsedats, la vicegana proposa utilitzar dades contrastades. En aquest sentit, cita un estudi del Banc Central Europeu que apunta que el 80% del creixement del Producte Interior Brut (PIB) de l’Estat en els últims cinc anys prové de persones treballadores migrants. A més, assenyala que dades del Ministeri de l’Interior qüestionen clarament la suposada relació entre immigració i delinqüència.

La tasca essencial dels professionals socials
Berga valora el paper dels professionals socials, com treballadors i educadors socials, en la lluita contra els estereotips i en la promoció de la convivència. Segons explica, aquestes figures són “fonamentals per a la sensibilització social i el treball comunitari”, i esdevenen “un antídot davant els discursos simplistes i excloents”.
Aquests professionals intervenen des de la primera acollida de persones migrants, fins a la seva integració i autonomia. El seu treball inclou garantir drets fonamentals com l’accés a la sanitat, els drets laborals i l’escolarització dels menors dins el sistema educatiu del país d’acollida.
Una altra funció destacada dels educadors socials és la mediació intercultural, tant dins de les escoles com a les comunitats. Aquesta tasca busca fomentar el diàleg i generar espais de convivència on totes les cultures puguin interactuar des del respecte mutu.

Finalment, Anna Berga remarca la importància de “treballar des dels valors i des de la sensibilització per reforçar el teixit social i prevenir conflictes com els viscuts a Torre Pacheco”. Per això, considera que “les professions socials són eines preventives essencials per garantir la cohesió i la convivència en societats cada cop més diverses”.