Les tres principals federacions musulmanes de Catalunya ha anunciat en un comunicat que prendran “accions judicials penals per fer justícia i evitar la impunitat” després de l’incendi que va reduir a cendres la mesquita de Piera (Anoia) la matinada del 12 de juliol.
“A l’espera de l’informe final de la policia científica, tot apunta que ens trobem davant d’un acte provocat amb premeditació i odi que pretén fracturar la convivència i la cohesió social del nostre municipi”, diu el text, signat per la Unió de Comunitats Islàmiques, la Federació Islàmica i la Federació Consell Islàmic de Catalunya.
Convençudes que aquests fets “tenen com a objectiu trencar la pau social i fer mal a l’esperit d’entesa que sempre ha caracteritzat la vila de Piera”, les entitats musulmanes manifesten la seva “condemna rotunda i absoluta dels atacs” i ofereixen el seu suport a la comunitat afectada, comprometent-se a “col·laborar activament per restablir la normalitat”.
Les federacions exigeixen a les autoritats i cossos de seguretat que “assumeixin la seva part de responsabilitat en la investigació dels fets, identifiquin els responsables i actuïn amb contundència i amb tot el pes de la llei per evitar que accions com aquestes es tornin a produir”.

També fan una crida a la crida a la ciutadania de Piera “perquè s’uneixi en el rebuig d’aquests actes” i agraeixen les mostres de solidaritat rebudes per part del bisbat de Sant Feliu, la parròquia de Santa Maria de Piera, l’Ajuntament i el conseller de Justícia de la Generalitat.
“Totes les religions, viscudes amb autenticitat són font d’amor, pau i esperança”, afirma la nota, rebutjant “qualsevol instrumentalització religiosa per justificar l’odi o la discriminació”.
Protegir la llibertat religiosa
Per la seva banda, Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, assegura que el cas de Piera posa de manifest “la necessitat urgent de revisar el paper de l’administració pública en la protecció de la llibertat religiosa”. “No es tracta només de garantir formalment el dret a practicar una religió, sinó de garantir-ho de manera efectiva, segura i digna”, sentencia en una nota publicada al lloc web de l’entitat.
Per això, El Ghaidouni exigeix “una aplicació real dels acords de cooperació, impulsar protocols de protecció davant de crims d’odi i dotar a les comunitats minoritàries de recursos per fer valer els seus drets”. “Així mateix —recorda— cal formació per als cossos de seguretat, el personal administratiu i els càrrecs electes sobre diversitat religiosa i dret antidiscriminatori”.
El bisbe Xabier Gómez ha reiterat la seva condemna dels fets des de l’illa del Hierro, a les Canàries, on ha acompanyat la ‘Fiesta Real’ aquest cap de setmana. “Aquest acte ens diu que el discurs de l’odi i la xenofòbia està molt actiu i cal desarmar-lo”, diu, fent una crida a “promoure la cultura de la trobada i el diàleg” per donar resposta al desafiament de la integració de les persones nouvingudes”.
Un espai a punt de ser inaugurat
La mesquita encara no estava oberta, però ja estava acabada i els seus membres esperaven la llicència d’activitat per poder-la inaugurar. Els fets van ocórrer al voltant de les 3.30 hores, quan la Policia Local de Piera va rebre un avís alertant d’un incendi en la mesquita, siutada en la carretera del Bedorc. Immediatament es va donar avís als Mossos d’Esquadra i als Bombers de la Generalitat, que es van desplaçar ràpidament fins al lloc dels fets.
Fonts properes a la investigació citades per La Vanguardia apunten que el sinistre podria tenir relació amb un altre incident registrat el mes passat, quan un grup de desconeguts van ocasionar danys i van cremar parcialment el centre de menors tutelats per la Generalitat.