L’arquebisbe de Chambéry, Thibault Verny, va ser nomenat pel papa Lleó XIV nou president de la Pontifícia Comissió per a la Protecció dels Menors, segons va anunciar el Vaticà aquest passat 5 de juliol. El prelat francès substitueix en el càrrec el cardenal Sean O’Malley, arquebisbe emèrit de Boston i primer president i un dels fundadors d’aquest organisme consultiu del papa creat l’any 2014.
Verny, que formava part de la comissió des de 2022 i va presidir el consell per a la prevenció de la pederàstia en la Conferència Episcopal de França, va manifestar sentir-se “honorat” per la confiança dipositada en ell. “Soc plenament conscient de la greu i sagrada tasca encomanada a la comissió: ajudar l’Església a ser cada cop més vigilant, responsable i compassiva en la seva missió de protegir els més vulnerables entre nosaltres”, va apuntar el nou president en un comunicat.
Durant el seu mandat, Verny continuarà com a arquebisbe de Chambéry i visitarà Roma sempre que sigui necessari. Segons la informació facilitada en la seva pàgina web, actualment l’organisme té 16 membres a més del president i el secretari, que és el bisbe colombià Alí Herrera. El papa Lleó va mantenir una reunió amb tots ells el 5 passat 5 de juny, en una mostra clara de la seva aposta per continuïtat en el camí iniciat pel papa Francesc en aquest camp.
L’audiència va servir per informar el papa sobre els avenços d’algunes de les iniciatives clau de la comissió, com ara el projecte Memorare, un espai formatiu concebut per donar suport a les esglésies locals —especialment en el sud global— en el seu compromís amb la protecció dels menors i l’atenció a les víctimes d’abusos. Un altre punt tractat durant la trobada va ser l’Informe Anual 2024, impulsat l’any 2022 per disposició de Francesc amb l’objectiu avaluar la capacitat de resposta de les esglésies davant situacions d’abusos i proporcionar recomanacions pràctiques adaptades a les característiques específiques de cada regió.

Suport a les esglésies locals
Entre les prioritats de Verny, destaca la d’oferir “suport a les esglésies locals”, especialment “aquelles que encara treballen per implementar mesures de tutela adequades”. “A més a més —va afegir l’arquebisbe—, promourem la subsidiarietat i el repartiment equitatiu dels recursos perquè totes elles, independentment de la seva ubicació geogràfica o circumstàncies, puguin mantenir els més alts nivells de salvaguarda”.
En el seu comunicat el prelat francès va tenir paraules per al seu antecessor, de qui va dir que “en temps de dificultat havia estat una profunda brúixola moral pels fidels i per les persones de bona voluntat d’arreu del món”. “Ha defensat amb fermesa la primacia d’escoltar les veus dels supervivents d’abusos, donant-los espai per ser escoltats, creguts i acompanyats en la seva recerca de la veritat, la justícia, la sanació i una reforma institucional significativa”, va sentenciar.
Construint una Església més segura
L’objectiu de la comissió “és promoure la protecció de la dignitat dels menors i dels adults vulnerables, utilitzant les formes i mètodes, en sintonia amb la naturalesa de l’Església, que consideren més adequada, així com a través de la seva cooperació amb individus i grups que persegueixen aquests mateixos objectius”.

Des de la seva creació, l’organisme ha treballat de forma contínua amb víctimes i supervivents d’abusos i Esglésies locals promovent desenes d’iniciatives d’educació, formació i captació en matèria de protecció encaminada a construir una Església més segura. Un dels moments més destacats d’aquests onze anys va ser la cimera sobre abusos a l’Església, celebrada al Vaticà entre el 21 i el 24 de febrer de 2019, que va aplegar unes 190 persones, de les quals 150 eren bisbes, sense laics, i amb deu religioses com a única presència femenina. Totes elles van poder sentir els testimonis de diverses víctimes enregistrats en vídeo, i a més a més, abans de la cimera se’ls va recomanar reunir-se amb persones de les seves diòcesis que havien patit abusos.
Com a part de la reforma de la cúria romana, i amb la recomanació del cardenal O’Malley en el Consell de cardenals assessors (el C9), el papa Francesc va posar la comissió sota la dependència del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe el juny de 2022.