El passat 20 de maig es va celebrar la quarta edició dels Premis Gaudí, que reconeixen els Treballs de Recerca de Batxillerat i els projectes de Cicle Formatiu de Grau Superior. L’acte va ser organitzat per l’Ateneu Universitari Sant Pacià, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i la basílica de la Sagrada Família, amb la col·laboració de l’Editorial Castellnou. Aquests premis tenen com a objectiu valorar l’esforç de l’alumnat en la recerca i l’aprenentatge, especialment en temes relacionats amb el fet religiós, així com en àmbits d’innovació científica, tecnològica i literària vinculats a la figura d’Antoni Gaudí i al temple de la Sagrada Família.
Celebrada al Claustre de la Mercè de la Sagrada Família amb la presència de representants de les institucions convocants, les persones finalistes, les seves famílies, amics i tutors, la cerimònia va començar amb la benvinguda de Marta Otzet, directora del Departament de Cultura i Acció Socioeducativa del temple, qui va destacar “la qualitat, la constància, l’excel·lència i el compromís dels treballs premiats”. També va subratllar la diversitat de disciplines presentades, i va agrair el “paper essencial” del professorat en el procés d’acompanyament. “Avui celebrem una jornada plena de significat”, va afirmar.
A continuació, va prendre la paraula Núria Vendrell, patrona de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, qui va recordar que “l’educació és una eina de transformació social” i va reivindicar el llegat de Gaudí com a font d’inspiració per a les generacions futures. “Gaudí era un pensador profund, innovador i un home de fe”, va apuntar. Vendrell va assenyalar també la “transversalitat del coneixement” que promouen aquests premis, i, a través d’una anècdota personal, va convidat a agrair el suport rebut. “El Temple és un símbol viu d’una fe que dialoga amb l’art, la natura i la tècnica”, va concloure.
Seguidament, Víctor Cullell, secretari geneneral adjunt (en funcions) de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, va expressar l’emoció de poder participar en un acte tan significatiu per a ell, “jugant a casa. Cullell va valorar especialment la “pluralitat de visions i temàtiques”, destacant com la religió es va abordar des de diferents perspectives. Amb una nota d’humor, va comentar que “ens queden dos miracles per fer sant a Antoni Gaudí”, i va reivindicar el valor pedagògic dels treballs de recerca, especialment en un moment en què el seu futur es veu qüestionat. Finalment, Cullell va defensar aquesta proposta educativa com una “eina per aprendre de manera activa”.

Aleshores va arribar el moment més esperat per tothom, però sobretot pels finalistes: la lectura de la resolució, a càrrec d’Eloi Aran, membre del jurat i cap d’Àrea d’Identitat i Missió de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que va destacar l’originalitat i la creativitat dels treballs premiats, així com la riquesa de perspectives, on el diàleg entre la ciència i la fe, l’anàlisi simbòlica i la mirada interreligiosa han estat protagonistes.
Josep Maria Turull, rector de la basílica i la Parròquia de la Sagrada Família, va entregar el sisè premi al treball de recerca de batxillerat en l’àmbit de Filosofia: “Interstellar. És l’amor el motor que ens fa evolucionar com a persones?”, de l’alumna Blanca Briggs Ferrando, de l’Institut Vinyet de Sitges. En la seva intervenció, Briggs explica que el punt de partida va ser la pel·lícula Interstellar, que li va servir per “explorar el concepte de l’amor com a força universal i transformadora”. A través de l’anàlisi de set autors, Briggs va dur a terme una recerca profunda, combinant el rigor acadèmic amb la seva passió pel cinema. Com a part del projecte, va crear un curtmetratge amb testimonis de persones de diferents edats, recollint les seves reflexions sobre l’amor. La seva conclusió: l’amor impulsa, transforma i fa estimar la vida.
El cinquè premi el va entregar el Xavier Martínez, de la basílica de la Sagrada Família, al treball de recerca en l’àmbit d’Història, Art, Cultura i Patrimoni: “Les beguines. Espiritualitat i servei a Breda i Tarragona”, de l’alumna Saskia Verlaat Fortuny, de l’Institut Antoni de Martí Franquès de Tarragona. L’autora exposa un estudi profund sobre aquest moviment espiritual i social liderat per dones a finals del segle XII. El resultat va ser un treball de gran interès per al jurat que combinat història i reivindicació cultural.
Seguidament, Víctor Cullell va fer entrega del quart premi al treball de recerca de batxillerat en l’àmbit d’Antoni Gaudí: “Antoni Gaudí i la seva arquitectura simbòlica emprada al Palau Güell”, de l’alumne Oriol Masdeu Cuyàs, del Col·legi Montserrat de Barcelona. Masdeu ha volgut endinsar-se en el llenguatge simbòlic que Gaudí desplega en aquesta emblemàtica obra barcelonina. Amb una mirada detallada ha analitzat com l’arquitectura esdevé transmissor de valors, idees i creences, posant en relleu el geni creatiu i la vigència del llegat de Gaudí com a arquitecte universal i atemporal.

El tercer premi el va lliurar Rosa Ribas, de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, al treball de recerca de batxillerat en l’àmbit de la Teologia i les Ciències Religioses: “Ciència i fe: dues visions de la mort”, de l’alumna Sofía Guzmán, del Col·legi Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat. Guzmán va explicar que la seva recerca va sorgir d’una “experiència personal molt significativa”: la pèrdua del seu avi, que la va portar a “explorar com la fe i la ciència poden oferir respostes complementàries davant la mort”.
A continuació, Núria Vendrell, de la Sagrada Família, va fer entrega del segon premi al treball de recerca de batxillerat en l’àmbit de la Teologia: “Diàlegs entre l’Alcorà i la ciència”, de l’alumna Aya Lamrini Mejahed, de l’Institut Montsacopa d’Olot. En el seu treball, Lamrini va investigar les connexions entre el text sagrat de l’islam i els coneixements científics. Va argumentar, amb solidesa i sensibilitat, que “aquest diàleg és possible i enriquidor”. El resultat és una reflexió ben estructurada que obre la porta a una comprensió més àmplia i respectuosa.
Finalment, Joan Torra, rector de l’Ateneu Sant Pacià, va entregar el premi al treball de recerca de batxillerat en l’àmbit d’Antoni Gaudí: “Les matemàtiques de Gaudí”, de l’alumna Berta Camprubí Junyent, de l’Institut Guillem de Berguedà de Berga. Tot i no poder assistir personalment a l’acte perquè coincidia amb la seva graduació, l’alumna va estar representada pels seus oncles i la seva tutora, Mercè Garriga Carbonell, qui va recollir el guardó i va compartir unes paraules en nom seu. Garriga va destacar “l’esforç i la passió” amb què es va dur a terme aquest projecte, que “combina la bellesa de l’arquitectura gaudiniana amb la precisió matemàtica”.
Per tancar l’acte, Joan Torra va destacar que “l’originalitat consisteix a tornar a l’origen”, tot afirmant que els premis han de “connectar-nos amb l’essencial”. I cintant Gustav Mahler, va recordar que “la tradició no és l’adoració de les cendres, sinó la preservació del foc”. Torra va concloure adreçant-se als alumnes, reconeixent que havien “treballat des de dins, convertint Gaudí en símbol de genialitat”. “Sempre torneu a l’origen: el teniu al cor”, els va assenyalar.