La Fundació Haz ha publicat el seu quart informe sota el títol de Rendició de comptes i transparència a l’Església, un estudi que avalua la transparència i el bon govern de les 69 diòcesis espanyoles. Els resultats reflecteixen una millora progressiva en la rendició de comptes, tot i que encara hi ha assignatures pendents, especialment pel que fa a la informació econòmica i l’auditoria externa.
Segons aquest estudi, el 28% de les diòcesis analitzades ja poden considerar-se transparents, una xifra molt superior al 0% registrat en el primer informe del 2019. Per contra, només un 10% mantenen un nivell d’opacitat elevat, mentre que el 62% es classifiquen com a translúcides. La mitjana global de puntuació és de 27,7 punts, fregant el llindar de 30 punts establert per considerar una diòcesi transparent.
La diòcesi més ben posicionada en el rànquing és la de Bilbao, amb 40 punts, seguida de les de Toledo i Zamora, amb 37 cadascuna, i la de Solsona, amb 35 punts. Aquestes quatre destaquen per la seva actitud proactiva en la publicació d’informació i l’adopció de bones pràctiques de governança. Entre les catalanes, també destaca la diòcesi de Terrassa, situada en una de les setenes posicions, ja que n’hi ha diverses que ocupen aquesta posició, amb 31 punts.

Malgrat els avenços, l’informe destaca la feblesa en la realització d’auditories externes: només tres diòcesis (un 4%) compleixen aquest requisit. Els autors de l’estudi, Javier Martín Cavanna i Ángel Luis Ladrón de Guevara, apunten que aquesta manca de control extern comprometen la fiabilitat de les dades econòmiques i limiten la confiança en la gestió eclesial.
Un altre àmbit que genera preocupació és el funcionament dels Consells d’Assumptes Econòmics (CAE), uns òrgans claus segons el Codi de Dret Canònic. Només un 9% de les diòcesis publiquen la composició d’aquests consells i cap d’elles fa públic un informe anual de les seves activitats. Això evidencia la necessitat de reforçar aquest instrument de supervisió, segons destaquen els autors de l’estudi.
Finalment, l’informe dedica un apartat a la protecció de menors, assenyalant un increment destacable de diòcesis que publiquen la seva política en aquest àmbit (80%). De cara a pròximes edicions, la Fundació Haz incorporarà indicadors per avaluar la implementació real d’aquestes mesures, incidint en la prevenció, formació i existència de canals de denúncia específics.