Coincidint amb la proclamació d’Antoni Gaudí com a venerable per part del papa Francesc, la Sagrada Família de Barcelona acull una exposició singular que enllaça espiritualitat i bellesa. Es tracta de dues escultures d’art sacre contemporani que van arribar al temple a l’inici d’aquesta Setmana Santa: L’Home de la Sagrada Mortalla, de l’escultor venecià Sergio Rodella, i El Crist de l’Esperança, d’Albano Poli. La mostra, que es podrà visitar fins a finals de desembre, convida a la reflexió sobre el misteri de la redempció.
El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va vincular, en el marc de la presentació d’aquesta exposició, el passat dimarts 15 d’abril, la seva obertura amb el moment eclesial actual. “Gaudí estava enamorat de Jesucrist i va construir aquesta basílica per a la seva Glòria”, va declarar a El Debate. I va afegir: “És una alegria per a l’Església, per a Barcelona i per al món sencer que el Papa reconegui les virtuts heroiques de Gaudí”.
Les escultures exposades representen dues icones del missatge cristià: el cos de Crist segons la Síndone de Torí i una visió inèdita de la creu com a símbol d’esperança. Rodella, que va morir el 2022, va dedicar més de dos anys a l’elaboració d’El Home de la Sagrada Mortalla, basant-se en un estudi tridimensional rigorós del Sant Sudari. La seva obra ofereix una aproximació realista i profunda al misteri de la resurrecció, i segons el delegat episcopal de patrimoni, Robert Baró, “ajuda a la pregària perquè ens permet seguir els passos de la història de la salvació”.
Per la seva banda, El Crist de l’Esperança, del mestre vidrier i escultor Albano Poli, trasllada un missatge visual potent que uneix el dolor de la Passió amb la llum de la Resurrecció. L’obra s’emmarca dins la tradició de l’art sacre italià contemporani, amb un llenguatge expressiu que connecta amb l’esperança cristiana. Poli, que ha mort aquest 2025, deixa així una última empremta a una trajectòria de més de seixanta anys de dedicació a l’art religiós.
La coincidència entre aquesta exposició i el reconeixement pontifici a Gaudí no és casual. El cardenal Omella va recordar que Gaudí és la prova que la ciència, l’art i la fe poden anar de la mà, i que la seva basílica és “una catequesi oberta al poble de Déu”.
L’exposició de les obres de Rodella i Poli reforça aquest missatge i ofereix als pelegrins que visiten la Sagrada Família una oportunitat per aprofundir en el nucli del cristianisme: la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist. Un missatge que, segons Omella, “avui es fa viu en aquestes obres i en la figura de Gaudí, que és testimoni de fe fins a les últimes conseqüències”.
