22a Setmana del Cinema Espiritual: ponts de fe, valors i esperança a través de la gran pantalla

cropped-fav.png
La 22a Setmana del Cinema Espiritual convida a “Construir ponts” a través del cinema I Arquebisbat de Barcelona
La 22a Setmana del Cinema Espiritual convida a “Construir ponts” a través del cinema I Arquebisbat de Barcelona

La 22a edició de la Setmana del Cinema Espiritual ja té lema i proposta per al curs 2025-26. Amb el títol “Construint ponts”, aquesta iniciativa educativa convida escoles i comunitats a reflexionar sobre els valors cristians mitjançant el cinema. És una proposta compartida per diverses diòcesis que vol convertir el cinema en eina de diàleg, reflexió i transformació personal i col·lectiva.

El capellà Pèio Sánchez, coordinador de la iniciativa, fa una crida al professorat per participar en la iniciativa. En el vídeo de presentació, difos al canal de Youtube Església de Barcelona, Sánchez afirma: “Convoquem especialment els educadors que acompanyeu joves, i us volem presentar la pròxima edició, ja la 22a, de la Setmana del Cinema Espiritual…. hem triat un lema molt proper al papa Lleó XIV: ‘Construint ponts’, en un món on cada vegada s’aixequen més murs, pensem que els creients hem de plantar ponts.”

Primària: amistat i espiritualitat per als més petits

Per a l’etapa de primària, les dues pel·lícules elegides tenen un gran pes emotiu i simbòlic.
La primera, La bicicleta de Bartali (2021), dirigida per Renato De Maria, explica la història de dos nens —un palestí i un israelià— units per l’amistat i la passió per la bicicleta. “Són dos nens que volen fer una cursa junts i són molt amics, recorden la vella bicicleta d’aquest gran ciclista, que de jove va ajudar molts nens jueus a fugir, portant passaports amagats a la seva bicicleta, us encantarà”, assegura Sánchez.

La segona és Rei de Reis (2023), una animació basada en un conte que Charles Dickens va escriure per als seus fills i va deixar ocult. “Dickens va explicar als seus fills un conte sobre la vida de Jesús i el va enterrar en un jardí amagat, va demanar que no es pogués desenterrar fins que els seus fills haguessin mort, ara, desenterrat, aquest conte ha estat recuperat i s’ha convertit en una animació que ha estat un gran èxit”.

La 22a Setmana del Cinema Espiritual convida a construir ponts a través del cinema. I @Arquebisbat de Barcelona. Escena Rey de reyes. I @Angel Studios

Secundària: actualitat, memòria i consciència social

A la franja de secundària, la primera proposta és Papallones Negres (2020), una animació dirigida per David Baute. “És una preciosa animació d’un canari, David Baute, especialitzat en temes de refugiats i crisi climàtica, ens explica la història de tres dones que han de fugir per culpa del canvi climàtic i s’enfronten a grans dificultats per aconseguir asil”, diu Sánchez.

La segona pel·lícula per a l’ESO és Ales Blanques (2024), continuació del conegut film Wonder.
“Es tracta de la segona part de Wonder, Julien, un dels nois que marginava el protagonista, és ara expulsat de l’escola, i coneix la seva àvia, que li explica com un noi amb discapacitat la va salvar durant el nazisme… una història intergeneracional: una àvia que salva el seu nét”.

La tercera proposta és La història de Souleymane (2024), de Boris Lojkine. “No és la història del viatge, sinó la història d’un jove senegalès que arriba a França, passa tres dies treballant per altres senegalesos que l’exploten, i troba la indiferència dels ciutadans, la seva passió és preparar l’entrevista per obtenir l’asil, ho aconseguirà?”, pregunta Pèio.

Batxillerat i cicles: testimonis de fe, educació i compromís

Per a l’etapa de Batxillerat i Cicles Formatius, en el cartell destaca Et protegiran les meves ales (2023), de les Missions Salesianes. “Ens traslladem a Togo, és la història d’un nen del carrer acollit pels missioners salesians, a través de l’educació i l’acollida, canvien la seva vida i obren un futur d’esperança”, explica Sánchez.

També es projectarà Bonhoeffer (2022), dirigida per Christian Schwochow, una pel·lícula biogràfica sobre el pastor protestant Dietrich Bonhoeffer. “Bonhoeffer va morir penjat pels nazis perquè va participar en una conspiració d’oficials nazis contra Hitler, la seva és la història d’un testimoni d’Església coherent, que no estava disposat a pactar amb el nazisme, un exemple per a tots sobre el seguiment de Jesús i la força del compromís.”

La 22a Setmana del Cinema Espiritual convida a “Construir ponts” a través del cinema I @Arquebisbat de Barcelona. Escena de Bonhoffer.  I @Angel Studios
La 22a Setmana del Cinema Espiritual convida a “Construir ponts” a través del cinema I @Arquebisbat de Barcelona. Escena de Bonhoffer. I @Angel Studios

Un pont entre cinema, valors i esperança

Amb el lema “Construint ponts”, la Setmana del Cinema Espiritual reafirma el seu compromís amb una educació en valors a través del llenguatge audiovisual. Les pel·lícules seleccionades ofereixen perspectives diverses sobre la fe, la justícia social, la memòria, l’educació i la solidaritat. En paraules de Sánchez:
“Hem recollit històries d’arquitectes que construeixen ponts, personatges que esdevenen lloc de trobada i punt de partida enmig de les dificultats.”

La iniciativa convida mestres i alumnes a apropar-se al cinema no només com a entreteniment, sinó com a eina transformadora. La 22a Setmana del Cinema Espiritual ja està en marxa i arriba amb una proposta que vol tocar el cor i moure consciències.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia