Dejuni bahá’í: un camí de reflexió, pregària i creixement interior

cropped-fav.png
Reunió d'una comunitat bahá'i.

Cada any, del 1 al 19 de març, la comunitat bahá’í d’arreu del món, practica el dejuni, abstenint-se de menjar i beure des de la sortida fins a la posta del sol. Aquesta pràctica, més enllà dels beneficis físics que actualment la ciència reconeix, té per als membres d’aquesta comunitat religiosa un propòsit profundament espiritual.

“El dejuni és un temps de meditació i pregària, destinat a revitalitzar les forces interiors i realitzar els ajustaments necessaris en la vida espiritual”, explica Carme Medina, membre de la comunitat bahá’í de Terrassa, al Diari de Terrassa. Com indica Bahá’u’lláh, fundador de la fe bahá’í, la pregària i el dejuni són dos astres brillants al firmament de la religió, imprescindibles per al desenvolupament de l’ànima.

Aquesta pràctica té una llarga tradició en diverses religions i, malgrat les diferències en la manera com es porta a terme, totes comparteixen la mateixa essència, ja que el dejuni ajuda a desprendre’s del món material i a reforçar el caràcter espiritual. Amb aquesta abstenció conscient, els creients busquen enfortir la seva voluntat, controlar els desitjos i sensibilitzar-se amb aquells que pateixen dificultats.

Els bahá’í han practicat el dejuni des de la seva fundació a mitjan segle XIX. Bahá’u’lláh el descrivia com un mitjà per curar l’egoisme i la passió, considerant-lo una eina poderosa per al creixement personal. “Aquesta pràctica conclou amb l’arribada de l’equinocci de primavera, moment en què la comunitat celebra l’Any Nou, un símbol de renovació tant a la natura com en l’esperit humà”, assenyala Medina.

El calendari bahá’í, anomenat Badi, es compon de dinou mesos de dinou dies cadascun, amb alguns dies intercalats per ajustar-se a l’any solar. “Cada mes porta el nom d’un atribut diví, com Esplendor o Glòria, i el darrer mes, Sublimitat, està dedicat al dejuni com a preparació per a l’any nou”, descriu Medina.

En resum, per als bahá’í, la pràctica del dejuni, juntament amb la pregària i la lectura d’escrits sagrats, és fonamental per alimentar l’esperit. Aquests dies de reflexió serveixen per consolidar valors com la paciència, la compassió i la gratitud, amb l’objectiu de créixer com a persones i contribuir a una societat millor. Tal com assenyala Medina, “la coherència entre pensaments i accions és clau, i recorden que “les accions i no les paraules han de ser el nostre ornament”.

El govern d’Espanya va declarar el “notori arrelament” de la Comunitat Bahá’í resident al país. Així és com ho va dictar l’ordre del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i la Memòria Democràtica que es va publicar el passat dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), al setembre de 2023. Això ha fet possible celebracions com la que va tenir lloc el passat mes de febrer: el primer casament bahá’í amb validesa civil a Catalunya.

El Centra Bahá’i va acollir el passat mes de febrer el primer casament bahá’i de l’Estat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia