Càritas Sant Feliu transforma el Centre Abraham en un centre de dia per acompanyar el sensellarisme amb dignitat

cropped-fav.png

Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha iniciat un canvi en la seva acció social amb la reconversió del Centre d’Acollida Abraham de Vilafranca del Penedès en un centre de dia: l’Espai Abraham. Aquest projecte vol superar el model d’emergència basat en pernoctacions per apostar per una atenció integral, estable i centrada en les persones. El centre, obert de dilluns a divendres de 9 h a 16 h, oferirà serveis com àpats, dutxes, bugaderia i armariets, així com acompanyament personalitzat i activitats grupals, per a un màxim de 15 persones al dia.

Amb més de tres dècades de trajectòria, aquest centre ha estat un dels pocs espais d’acollida directa des del carrer encara actius a Catalunya. El seu funcionament ha estat sostingut per un equip humà compromès i una xarxa de col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca i altres entitats. “Aquí, si els que hi som no portem el dia a dia amb bon humor, la situació se’ns menja”, deia Raquel Avilés, treballadora social del centre, en un reportatge de Flama. Aquest esperit d’acompanyament i resistència es manté viu en la nova etapa.

L’Espai Abraham vol ser una resposta a una realitat social cada cop més complexa. Gairebé la meitat de les persones ateses repeteixen l’estada diverses vegades a l’any, i moltes disposen d’ingressos regulars, però no poden accedir a un habitatge digne. A més, el recurs s’adreçarà també a dones i persones que viuen en infrahabitatges o en situacions d’elevada precarietat residencial. Com recordava Salvador Tous, coordinador de Càritas Vilafranca en el mateix reportatge, “és un dels projectes més importants que impulsem a la zona, per la seva història, però sobretot per l’impacte en la vida de les persones”.

El projecte s’alinea amb la proposta de llei per erradicar el sensellarisme presentada al Parlament de Catalunya, impulsada per entitats del Tercer Sector com Càritas, Arrels Fundació i Sant Joan de Déu. Aquesta iniciativa entén l’habitatge com a dret fonamental i pedra angular per a la inclusió social. En aquest sentit, també s’ha previst habilitar un espai compartit a la planta superior del centre per a tres o quatre persones en procés de recuperació d’autonomia.

Càritas ha proposat a l’Ajuntament de Vilafranca un conveni que inclou la cessió gratuïta de les instal·lacions durant almenys tres anys, el finançament municipal del 80% del cost del servei, i la continuïtat de la coordinació amb Serveis Socials i entitats especialitzades en salut mental i addiccions. L’objectiu és consolidar un model sostenible i arrelat al territori, capaç de generar canvis estructurals en les vides de les persones.

Amb l’arribada del bisbe de Sant Feliu, Xabier Gómez, molts usuaris del centre expressen l’esperança que es mantingui el suport institucional a aquest projecte històric. “Li demano que ens tingui en compte”, deia recentment un dels residents, l’Abdel, a poques hores d’una entrevista de feina que podria canviar la seva situació. Aquest nou Espai Abraham no només representa una millora en els serveis socials: és també un símbol d’humanitat, dignitat i lluita per un futur més just.

Centre d’acollida Abraham, Vilafranca del Penedès I @Wikipedia

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia